60-годишният бивш депутат от опозицията Борис Надеждин води дългосрочна кампания, за да попречи на победата на Владимир Путин в надпреварата за президент на Русия, съобщава "Ройтерс".

Той твърди, че призивът му за прекратяване на войната на Русия в Украйна е поставил ракетни ускорители на кандидатурата му.

Надеждин, който понякога се появява по държавната телевизия, където критикува властите, преди бързо да бъде заглушен от телевизионните водещи, трябва да събере 100 000 подписа в цяла Русия до края на януари, за да бъде регистриран като кандидат.

Поддръжниците му посочват, че той вече е преминал границата от 100 000, като е спечелил значителна подкрепа в Москва и Санкт Петербург, но все още се нуждае от повече подписи от други части на Русия, тъй като те трябва да бъдат от най-малко 40 региона на най-голямата страна в света.

Надеждин изрази увереност, че ще бъде регистриран и заяви, че е останал изненадан от това как призивът му за прекратяване на войната на Русия в Украйна е накарал хората да се наредят на опашка в разгара на руската зима и в чужбина, за да дадат своя подпис в негова подкрепа.

"Противопоставянето на войната е огромно. Хората са уморени от всичко това. Те искат да живеят нормален живот в нормална държава, не искат това, което се случва", подчерта той.

8 кандидати са подали документи за изборите в Русия

8 кандидати са подали документи за изборите в Русия

Сред тях е и настоящият президент Владимир Путин

"Хората се подписват не защото наистина ме харесват, а просто защото това е шанс да направим нещо за мира, цялата тази история да приключи и хората да спрат да умират", обясни Надеждин.

Малка извадка от избиратели, интервюирани от "Ройтерс", потвърждават, че той привлича общ антивоенен вот.

"Дойдох тук, за да изразя своята антивоенна позиция. Вярвам, че това е единственият начин да заявим позицията си, все още нямаме друг", отбеляза 42-годишният жител на Москва Сергей Ясински.

В строго контролираната политическа система на Русия различни хора са се противопоставяли на Путин и преди, като са се представяли за истински противници, само за да разкрият години по-късно, че са го правили като част от споразумение с властите.

Кремъл твърди, че изборите на 15-17 март са добросъвестно политическо състезание и че Путин, който се радва на одобрение от около 80% от руснаците, е наистина популярен.

Путин, който избра да се кандидатира като независим, а не като кандидат на управляващата партия "Единна Русия", вече е събрал над три милиона подписа - над 10 пъти повече от 300 000 подписа, от които се нуждае, посочват неговите поддръжници.

Не разрешиха на руската журналистка Екатерина Дунцова да се кандидатира за президент

Не разрешиха на руската журналистка Екатерина Дунцова да се кандидатира за президент

Нейната платформа призоваваше за прекратяване на войната в Украйна

Кремъл твърди и че повечето руснаци подкрепят "специалната военна операция" на Москва в Украйна.

Държавната телевизия денонощно в продължение на почти две години внушава на избирателите, че конфликтът е екзистенциална борба със Запада за нов световен ред.

Резултатът от изборите не е под съмнение. Путин, който е на власт или като президент, или като министър-председател повече от две десетилетия и контролира всички държавни лостове, е напът да спечели още един шестгодишен мандат в надпревара, която според критиците е груба имитация на демокрация.

В момента има 11 кандидати за президент. Критиците смятат, че Кремъл се нуждае от хора като Надеждин, за да осигурят подобие на конкуренция дори ако резултатът е предизвестен.

Запитан днес дали Надеждин представлява политическа заплаха за Путин, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отвърна: "В никакъв случай, ние не гледаме на него като на съперник. Всеки гражданин има право да се кандидатира за президент, ако отговаря на редица условия".

Путин обяви кандидатурата си за президент на Русия

Путин обяви кандидатурата си за президент на Русия

Засега не е ясно дали той ще се яви сам или от името на политическа партия

Ако Надеждин бъде допуснат да се кандидатира и събере малък процент от гласовете, Кремъл ще може да посочи колко слаба е опозицията срещу войната в Украйна.

Много противници на войната са избягали от Русия или са били санкционирани или пратени в затвора съгласно строги закони, предвиждащи дълги присъди за всеки, осъден за разпространение на "фалшиви новини" за руската армия.

Надеждин увери, че внимава.

"Не се опитвам да нарушавам закона или да призовавам към безредици. Действам в съответствие със закона. Не виждам защо да не могат да ме регистрират", посочи той.

"Искам да променя страната. Искам Русия да бъде мирна, свободна държава".

Той подчерта, че единственото му финансиране идва от масови поддръжници и се пошегува как е взел някои скромни мерки, за да защити личната си сигурност. Надеждин обаче говори за изборните си шансове по начин, по който малцина в съвременна Русия биха се осмелили.

"Видяхте ли опашки пред щаба на Путин, видяхте ли тълпи, които стояха на снега и казваха, че искат да дадат своя подпис за Путин? Това не се случи", изтъкна той.

"Струва ми се, след като започнахме тази кампания, че самият Путин не е много сигурен в победата".

Путин започва да събира подписи за участие в президентските избори

Путин започва да събира подписи за участие в президентските избори

Независимите кандидати трябва да съберат 300 хиляди подписа