Известният руски опозиционен политик Алексей Навални във вторник отправи иронични забележки спрямо мразовитите условия в затвора на север от Арктическия кръг, където беше преместен малко преди Коледа, предава "Ройтерс".

47-годишният Навални е бил проследен до наказателната колония ИК-3 в Харп в Ямало-Ненецкия регион, на около 1900 км североизточно от Москва, съобщиха неговите поддръжници на 25 декември.

В публикация в приложението за съобщения Telegram Навални каза, че е бил поставен в наказателна килия заради отношението си веднага след като е напуснал карантината в така наречената затворническа колония "Полярен вълк".

"Все още не е било по-студено от -32°C", каза Навални в пост, който беше пълен със сарказъм. "Нищо не ви ободрява така, както разходката в Ямал в 6:30 сутринта."

"Дори при тази температура не можете да ходите повече от половин час, освен ако успее да ви пораснат нов нос, нови уши и нови пръсти.

Той публикува снимка на двора си за разходка - бетонна стена, покрита с метални решетки, 11 стъпала дълга и три стъпала широка.

Навални спомена сцена във филма от 2015 г. "Завръщането", в която Леонардо ди Каприо се приютява в трупа на кон.

"Не мисля, че това би проработило тук. Мъртъв кон би замръзнал за 15 минути", каза Навални. "Тук ни трябва слон, горещ слон, пържен."

Колонията "Полярен вълк" се смята за един от най-строгите затвори в Русия. Повечето затворници там са осъдени за тежки престъпления.

Зимите са сурови - и температурите трябва да паднат до около минус 28 по Целзий там през следващата седмица.

Съюзник на Навални осъден на 9 години затвор в Русия

Съюзник на Навални осъден на 9 години затвор в Русия

Фадеева е бивш ръководител на местния щаб на Навални в град Томск,