Централната избирателна комисия на Русия официално регистрира действащия държавен глава Владимир Путин като независим кандидат за президент на предстоящите избори на 15-17 март, съобщава ТАСС.

"Решението е прието единодушно", съобщи председателят на ЦИК Ела Памфилова.

Секретарят на ЦИК Наталия Бударина на свой ред потвърди, че според изискванията на закона 60 000 подписа на избирателите са избрани на случаен принцип за проверка от общо 315 000 подписа, събрани в подкрепа на Путин. "В резултат на проверката 91 подписа от 60 000 са обявени за невалидни поради невярна информация за избирателите. 91 недействителни подписа са 0,15% от проверените", посочи тя.

Бударина уточни, че не е имало фалшиви подписи. Броят на автентичните и валидни избирателни подписи е 314 909, "което е достатъчно за регистрация на кандидата".

Хиляди руснаци се наредиха на опашка в подкрепа на съперник на Путин на изборите

Хиляди руснаци се наредиха на опашка в подкрепа на съперник на Путин на изборите

Борис Надеждин се надява да мобилизира антивоенен вот в страната

Путин е четвъртият кандидат за президент, регистриран от руската ЦИК. По-рано федералният изборен орган регистрира кандидати от три парламентарни партии: Леонид Слуцки от Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР), Владислав Даванков от "Нови хора" и Николай Харитонов от Комунистическата партия на Руската федерация.

Предстоящите президентски избори ще бъдат петият подобен вот в политическата кариера на Путин. За първи път той е избран за президент през 2000 г. Впоследствие е преизбран през 2004 г., както и през 2012 г. - след четиригодишен мандат като министър-председател в периода 2008-2012 г. - и отново през 2018 г.

Той получи най-добрия си резултат на изборите в 2018 г., когато събра 76,69% ​​подкрепа от гласувалите.

8 кандидати са подали документи за изборите в Русия

8 кандидати са подали документи за изборите в Русия

Сред тях е и настоящият президент Владимир Путин