Изображения от Русия са кинематографично и смразяващо послание към света, но не е точно това, което може би е възнамерявал руският президент Владимир Путин. Млада жена с бяло яке, още един затворник в Русия, е видяна водена от маскиран служител по сигурността. Затворникът е Ксения Карелина, 33-годишна двойна гражданка на САЩ и Русия, изглежда със завързани очи със собствената й шапка, докато униформеният мъж закопчава китките й с белезници и я води надолу по тъмно стълбище. В крайна сметка тя се появява в килия в руска съдебна зала, пише за СиЕнЕн Фрида Гитис, колумнист по световните въпроси и на The Washington Post, и на World Politics Review.

Това е последното усилие на Кремъл да сплаши. Но в опита си да упражни и демонстрира силата си, Путин показва своя страх. Защо абсолютният владетел на сила с ядрено оръжие намира за необходимо да арестува Карелина?

Новината за руския арест на двойната гражданка, която работи като естетик в Лос Анджелис, докато упражнява и страстта си като балерина, се появи приблизително по същото време като смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални в арктическа наказателна колония. Навални беше открито ангажиран с въвеждането на демокрация в Русия, с разкриването на корупцията и бруталността на Путин.

Но девойката Карелина? С какво тя е заплаха за Владимир Путин?

Изглежда, че Путин не толерира и най-минималните признаци на опозиция, дори и да е въображаема.

Множество руснаци бяха арестувани за държане на празни листове хартия в първите дни на пълномащабната инвазия на Путин в Украйна, след като хиляди други бяха вкарани в затвора за открит протест срещу агресията на Русия.

Работодателят на Карелина казва, че тя е била арестувана по обвинения в държавна измяна. Нейното престъпление: твърди се, че е дарила 51,80 долара на Razom, американска благотворителна организация, която подкрепя Украйна.

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), наследникът на КГБ, изглежда го потвърждава, заявявайки, че нейното престъпление е "предоставяне на финансова помощ на чужда държава в дейности, насочени срещу сигурността на нашата страна".

Ако бъде осъдена за държавна измяна, тя може да прекара десетилетия в руски затвор.

Карелина става гражданка на САЩ през 2021 г. Нейният приятел Крис Ван Хеерден коментира пред СиЕнЕн, че тя е аполитична, не гледа новини и няма нищо общо с войната. Той й купи билети за Русия като подарък за рождения ден, за да може да види 90-годишната си баба, родителите и по-малката си сестра.

Путин се чувства все по-несигурен и става все по-тираничен към руския народ, към посетителите и дори към онези, които са напуснали страната.

Това, което започна като авторитарен лидер, който подкопаваше демократичните норми, изглежда се превръща в тоталитарен диктатор от най-опасния вид - уплашеният вид.

Силите за сигурност арестуваха руснаци, които се съмняват за войната в Украйна, да не говорим, ако благоволят да се съмняват в Путин. Те арестуваха стотици, които искаха да почетат Навални, дори хора, които се опитваха да положат цветя в негова памет.

Навални беше в ръцете на съдебната система като част от усилията да го заглуши, да осуети влиянието му. Но той нямаше да замълчи, докато беше жив.

Някои от най-известните критици на Путин умряха един по един. Руските следователи никога не обвиняват правителството, разбира се. Сред жертвите е опозиционният лидер Борис Немцов, застрелян близо до Кремъл. Има и журналистка, защитник на човешките права - Анна Политковская, убита в асансьора на жилищната си сграда. И Навални, чиято причина за смъртта все още не е ясна. А има и безброй други. (Кремъл отрече обвиненията за участие във всички).

За гражданите на САЩ, включително тези, които също имат руско гражданство, страната става все по-опасна за посещение. Няколко граждани на САЩ бяха вкарани в затвора, включително звездата от WNBA Бритни Грийнър, освободена в сделка за известен търговец на оръжие; бившият американски морски пехотинец Пол Уилън, осъден на 16 години по обвинения в шпионаж, които той категорично отрича, и репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович, задържан преди почти година в Екатеринбург - същия град, където беше арестувана Карелина - обвинен в шпионаж без Руските власти да разкриват и части от доказателства.

Путин очевидно се интересува от размяна на Гершкович с Вадим Красиков, осъден убиец, излежаващ присъда в Германия за убийството на чеченско-грузинец в изгнание през 2019 г.; това, което германският съд нарече "поръчано от държавата убийство". С други думи, убийство, поръчано от Кремъл. (Кремъл отрича.)

Нека кажем очевидното, американците трябва да стоят далеч от Русия.

Но стоенето извън Русия не е гаранция за безопасност.

Според правозащитната организация Freedom House Русия се е превърнала в един от най-големите извършители на транснационални репресии в света. Докато много от критиците на Путин изглежда умират при всякакви мистериозни обстоятелства в Русия, неговите критици и предполагаеми критици също намират края си в чужбина.

В края на февруари испанската полиция откри тялото на Максим Кузминов близо до град Аликанте. Кузминов, руски дезертьор, избяга в Украйна с военния си хеликоптер. Той каза пред репортери, че е против войната.

Испанското разузнаване каза пред местните медии, че няма съмнение, че зад смъртта му стои Кремъл. Официално правителството казва, че чака резултатите от разследването. Полицията казва, че той е бил прострелян шест пъти и след това прегазен с кола, според испанските медии.

Русия твърди, че не е запозната със случая. Но след дезертирането на Кузминов шефът на външното разузнаване го нарече "морален труп". Freedom House казва, че Русия "провежда изключително агресивни транснационални репресивни дейности в чужбина", разчитайки в голяма степен на "убийството като инструмент".

Правителството на Обединеното кралство заключи, че руски агенти са убили офицера от разузнаването в изгнание Александър Литвиненко в Лондон, използвайки радиоактивен полоний. През 2018 г. в Солсбъри, Англия, още двама руски офицери бяха обвинени в опита за убийството на дисидента Сергей Скрипал и дъщеря му с помощта на нервнопаралитично вещество.

Атаките, отбелязва Freedom House, "идват на фона на множество необясними смъртни случаи на високопоставени руснаци в изгнание". Често случаите може да не доведат до присъди, но Freedom House добавя, че използването на радиоактивни изотопи и нервнопаралитични агенти сочи ясно към Кремъл, дори когато Москва се преструва, че е в неведение.

Каквото и да си мисли Русия с ареста на естетик и полупрофесионална балерина, ясно е, че репресивният режим на Путин намалява прага на това, което толерира и вдига летвата за това как ще реагира. Дарение от 51,80 долара за проукраинска благотворителна организация сега се равнява на държавна измяна, наказуема с 20 години затвор. Критиката към войната или към Путин може да доведе до смърт в руски затворнически лагер.

Кремъл превръща Русия в забранена страна за чуждестранни посетители, заплашва своите граждани в чужбина и през цялото време продължава да води своята неоимпериалистическа завоевателна война в Украйна.