В Москва стотици хора протестираха срещу убийството на журналистката Анна Политковская, съобщи БНТ.

Нейни колеги, а също политици и общественици настояха да бъдат открити поръчителите и изпълнителите на убийството. Случаят предизвика реакции на редица европейски правителства, САЩ, международни организации и правозащитници.

Акционерите на вестник "Новая газета" обявиха награда от 25 милиона рубли за информация, която може да помогне на следствието. Засега главната улика е видеозапис от охранителни камери в блока на улица "Лесная".

Той показва мъж, който влиза във входа преди Политковская и излиза минута след нейното влизане. Странно е, че предполагаемият убиец не крие лицето си, отбелязва източник от следствието. Има съмнения, че той може да е ликвидиран.

Подбудите за убийството са ясни, смятат колегите на уважаваната журналистка.

"Всички знаят нейната пълна и безгранична честност. Нито следствието, нито редакцията мислят за друг мотив извън версията за професионалната дейност", заяви Дмитрий Муратов - главен редактор на "Новая газета".

Самата Политковская е наясно с рисковете в работата си.

"Преди 3 седмици написах статия за корупцията сред промосковските чиновници в Чечения. Администрацията на президента даде мен и вестника под съд. Днес разбрах, че главният ми информатор е загинал при неизяснени обстоятелства. Той трябваше да свидетелства пред съда в наша подкрепа. Хората плащат с живота си, за да можем да говорим истината", казва Анна Политковская във Виена през 2005 година.

Днес много московчани свързаха показната екзекуция с друга гореща тема, която вълнува обществеността.

"Много се боя, че може да има пряка връзка между антигрузинската кампания и убийството на Анна Политковская", каза Сергей Митрохин от блок "Яблоко".