Московски съд е потвърдил задочния арест на бившия петролен олигарх Михаил Ходорковски, обвинен за организирането на убийство, както и за опит за убийство, съобщава ТАСС.

Така, жалбата на защитата на Ходорковски е оставена без удовлетворение.

Според държавното обвинение причастността на Ходорковски към престъпленията се потвърждавала от показанията на свидетели по делото, както и от потърпевши.

От прокуратурата също така отбелязват, че следствието има основание да смята, че ако е на свобода, Ходорковски можел да възпрепятства предварителното следствие, да продължи да се занимава с престъпна дейност, както и да окаже натиск върху участници в делото, добавяйки, че Ходорковски няма адресна регистрация на територията на Русия.

Припомняме, спрямо Михаил Ходорковски на 11 декември, 2015 г. бяха повдигнати обвинения за убийство. Едното е за убийството на кмета на Нефтеюганск Владимир Петухов от 1998 г. Обвинение има и за опит за покушение с убийство на Вячеслав Кокошкин, който е съпровождал Петухов.

Другото обвинение е за убийството на един човек от охраната при опитите за две покушения над бизнесмена Евгений Рибин.

Михаил Ходорковски обяви, че няма никакво намерение да се яви на разпит в Русия и определи наказателното си преследване от страна на властите в Русия като опит да се отвлече вниманието на обществото от корупцията във високите етажи на властта в държавата, в която той вече не живее.

Михаил Ходорковски вече е с две присъди от руски съд за икономически престъпления, като прекара в затвора десет години.

Ходорковски отрича и до този момент вината си и определя преследването си от руските власти като политически мотивирано.

Ходорковски бе помилван от Путин през декември 2013 г. след прекарани 10 години в затвора по обвинения в данъчни измами в особено големи размери. След освобождаването си напусна Русия моментално, като първоначално живя в Германия, после в Швейцария, а по негова информация в момента постоянният му адрес е в Лондон.

То не престава с критичните си изказвания за социалнополитическата обстановка в Русия и политиката, която води руския президент Владимир Путин.