Бившият собственик и директор на нефтения гигант ЮКОС Михаил Ходорковски е арестуван задочно и обявен за международно издирване. Това съобщи официалният представител на руското следствие Владимир Маркин.

Разглеждайки обвиненията по особени важни дела на следствието, съдът задочно реши да постанови спрямо Михаил Ходорковски мярката „постоянен арест”, се посочва в съобщение на следствието.

Припомняме, спрямо Михаил Ходорковски на 11 декември бяха повдигнати обвинения за убийство. Ходорковски е привлечен като обвиняем по дело за организация на убийство и покушения с убийство на две и повече лица.

Едното е за убийството на кмета на Нефтеюганск Владимир Петухов от 1998 година. Обвинение има и за опит за покушение с убийство на Вячеслав Кокошкин, който е съпровождал Петухов.

Другото обвинение е за убийството на един човек от охраната при опитите за две покушения над бизнесмена Евгений Рибин.

Михаил Ходорковски обяви, че няма никакво намерение да се яви на разпит в Русия и определи наказателното си преследване от страна на властите в Русия като опит да се отвлече вниманието на обществото от корупцията във високите етажи на властта в държавата, в която той вече не живее.

Михаил Ходорковски вече е с две присъди от руски съд за икономически престъпления, като прекара в затвора десет години.

Ходорковски отрича и до този момент вината си и определя преследването си от руските власти като политически мотивирано.

Петролният магнат Михаил Ходорковски бе помилван от Путин през декември 2013 г. след прекарани 10 години в затвора по обвинения в данъчни измами в особено големи размери. След освобождаването си напусна Русия моментално, като първоначално живя в Германия, послед в Швейцария, а по негова информация в момента постоянният му адрес е в Лондон.

Според  привържениците му обвиненията са били политически мотивирани, точно в период, когато Ходорковски имаше намерение да влезе сериозно в политиката като опонент на Владимир Путин.

Бившият собственик на ЮКОС не престава с критичните си изказвания за социалнополитическата обстановка в Русия и политиката, която води руския президент Владимир Путин.