Намиращият се в изгнание бивш руски олигарх и затворник Михаил Ходорсковски, в рядка публична изява, хвърли ръкавицата на Кремъл, подчертавайки, че революцията в Русия е неизбежна и че той ще помогне тя да „избухне”, отбелязва „Асошиейтед прес”.

Говорейки на конференция в Лондон, Ходорковски обвини Кремъл в преследване на самоубийствена външна политика, въвеждане на несправедливи закони и преследване на граждани, използвайки корумпирани съдилища – развития, които той описва като „антиконституционен преврат”.  

По думите му, президенът Владимир Путин водел Русия към ситуация, когато революцията е „неизбежна и необходима”.  

Десетте години, които Ходорковски прекара в руски затвор, превърнаха олигарха в символ на антиправителствената съпротива.   

52-годишният мъж заяви, че не е заинтересован от политическа кариера, но „не може да стои със скръстени ръце отстрани и да гледа какво се случва в Русия” и би искал да помогне за мирна революция.

„Аз със сигурност ще дам най-доброто от себе си, за да се гарантира, че върховенството на закона е възстановено чрез революция, така че в крайна сметка... Путин и неговото обкръжение ще бъдат държани отговорни към обществото пред независим съд”, подчертал Ходорковски.