Московският градски съд отхвърли жалба срещу ареста на Дария Трепова, жителка на Санкт Петербург, обвинена в терористична атака във връзка с експлозията в кафене в Санкт Петербург, при която загина военният блогър Владлен Татарски (с истинско име Максим Фомин), съобщава Руската служба на Би Би Си.

Решението на Басманния съд в Москва от 4 април беше оставено в сила, Московският градски съд реши да не удовлетвори жалбата на адвоката. Защитата поиска жената да бъде пусната от следствения арест. Съдебното заседание се проведе при закрити врати, въпреки възраженията на адвокат Даниил Берман.

Преди началото на заседанието Трепова успя да каже, че "безумно съжалява за случилото се" и всеки ден "се моли за здравето на пострадалите". Трепова е обвинена в извършване на терористичен акт и незаконен трафик на експлозиви. На 2 април тя подари на Владлен Татарски статуетка, пълна с експлозиви.

Блогърът загина, а още 50 души бяха ранени. Руските власти обвиниха за експлозията украинските разузнавателни служби. Украинските власти отричат ​​участие в експлозията, а в Киев го нарекоха "вътрешен тероризъм".

Руската ФСБ твърди, че взривното устройство под формата на бюст на Татарски е било предадено на Трепова от украинския гражданин Юрий Денисов, който е проследил блогъра и е напуснал Русия през Латвия в началото на април.

ISW: Кой уби Владлен Татарски - Киев или Москва

ISW: Кой уби Владлен Татарски - Киев или Москва

Първото подобно убийство в Русия от началото на войната в Украйна