В центъра на Санкт Петербург в неделя избухна експлозия в кафенето "Street Food Bar № 1". Известният военен блогър, отразявал войната в Украйна Владлен Татарски е загинал. Други 30 души са били ранени, като 24 от тях са в болница. Най-малко четирима са в тежко състояние и са били оперирани. Това съобщи ТАСС, като цитира съобщение на службите за спешна помощ.

След полунощ в понеделник стана ясно, че има задържан по случая. 

"Имаше експлозия в кафене Street Food Bar № 1", каза източникът.

Както писа каналът на Telegram Readovka, Татарски е провеждал събитие в заведението. Според службите, близо до сцената е избухнало взривно устройство.

Журналистката Татяна Любина и организаторът на "Безсмъртния полк" в Талин Сергей Чаулин, депортирани от Естония през февруари, бяха ранени при експлозия в кафене в Санкт Петербург. Това съобщи в неделя на страницата си във ВКонтакте Владимир Дервенев, член на Руското географско дружество и Световния клуб на петербуржците.

По-късно стана известно, че точно Татарски е станал жертва на експлозията. Министерството на вътрешните работи на Русия потвърди тази информация.

В резултат на инцидента са ранени още 16 души, на които се оказва медицинска помощ. По-рано беше съобщено за 15 жертви, a като причина за взрива се сочеше изтичане на газ.

В момента на взрива е рухнало фасадното остъкляване на кафенето на площ от 15 кв.м.

Източници от вътрешното министерство, цитирани от руската информационна агенция РИА, заявиха, че бомбата е била скрита в статуя, подарена на Татарски в кутия.

Според Спешна помощ, в заведението е избухнало взривно устройство.

"Предварително взривно устройство е избухнало близо до сцената", каза източникът. Беше натъпкан с поразителни елементи. Капацитетът му е над 200 г тротил. Органите на реда считат, че целта е бил Татарски.

На мястото на експлозията пристигна прокурорът на Санкт Петербург Виктор Мелник, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на градската прокуратура.

"Прокуратурата на Василеостровския район на град Санкт Петербург организира разследване въз основа на информация за експлозията в един от ресторантите на Университетската насип. Прокурорът на град Санкт Петербург Виктор Мелник е на мястото на инцидента за координиране на действията на службите за спешна помощ и правоприлагащите органи", се казва в съобщението.

Органите на реда проверяват присъстващите в кафенето за съпричастност към взрива.

Владлен Татарски е псевдонимът на Максим Фомин. Добива популярност с анализи на хода на войната в Украйна и дава съвети на мобилизираните.

Освен това той прави репортаж от Кремъл, където присъства и речта на руския президент Владимир Путин по повод включването на териториите на ЛНР, ДНР, Херсонска и Запорожка области в състава на Русия.

"Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, от които имаме нужда. Всичко ще бъде както ни харесва", заявява той в свое видео. 

Неговият канал в Telegram има над 560 000 последователи.

Започнаха да се появяват и първите коментари по случая. 

Председателят на Законодателното събрание на Санкт Петербург Александър Белски нарече случилото се чудовищно престъпление.

Според заместник-председателя на Държавната дума Сергей Неверов, трагедията е показала, че сега в Киев няма с кого да говорят.

Изпълняващият длъжността ръководител на ДНР Денис Пушилин отбеляза, че военният комисар е бил "убит подло".

Ръководителят на Съюза на журналистите на Русия Владимир Соловьов нарече убийството на Татарски "престъпление срещу журналистите".

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че липсата на реакция на смъртта на Татарски във Вашингтон, Лондон и Париж е показателна. Тя уточни, че органите на реда ще дадат правна квалификация на случилото се.

Александър Ходаковски, водеща промосковска фигура в Източна Украйна, написа: "Ти беше опасен за тях, вършеше си работата така, както никой друг не би могъл. Ще се молим за теб, братко".

Руският омбудсман по правата на човека Татяна Москалкова смята, че целта на експлозията е била да се сплашат руснаците.

Александър Малкевич, първи заместник-председател на Комисията по средствата за масово осведомяване и масовите комуникации към Гражданската камара на Русия, е убеден, че "гражданското общество очаква непропорционален отговор на терора, отприщен срещу цивилни граждани".

УНИАН също отрази случая, като определи Татарски за "пропагандист, призовавал да се убиват украинци". Агенцията се съмнява във версията на руските власти за подаръка със заложено взривно устройство. 

ТАСС припомня 2 случая с покушения срещу журналисти през последната година.

Журналистката Дария Дугина беше убита на 20 август 2022 г. - колата ѝ беше взривена на Можайското шосе в Московска област. ФСБ на Русия съобщи, че в престъплението са замесени украинската гражданка Наталия Вовк и дъщеря й София Шабан, които след убийството са заминали за Естония.

На 6 март 2023 г. ФСБ съобщи за предотвратяването на покушение срещу руския бизнесмен, председател на съвета на директорите на "групата Царград" Константин Малофеев. Според нея престъплението е подготвено от украинските специални служби.

Обявен е за издирване предполагаемият организатор Денис Капустин (включен в Руската федерация в списъка на замесените в екстремистка дейност или терор), участвал и в нападението срещу село в Брянска област.

NYT: Разузнаването на САЩ смята, че Украйна седи зад атентата срещу Дугина

NYT: Разузнаването на САЩ смята, че Украйна седи зад атентата срещу Дугина

Вашингтон твърди, че не е знаел предварително за операцията