Разузнавателните служби на САЩ смятат, че Украйна е замесена в убийството на Дария Дугина. Това пише вестник New York Times в статия, в която се позовава на анонимни източници от американското разузнаване.

Дария Дугин бе убита на Можайската магистрала край Москва на 20 август вечерта, след като заедно с баща си посещава фестивала "Традиция" в имението Захарово край Москва. Атентатът срещу дъщерята на прокремълския идеолог на "Руския свят" Александър Дугин Дария е бил санкциониран от представители на украинското правителство.

В статията на NYT, цитирана от руската редакция на BBC, се казва, че Съединените щати не са подпомагали по никакъв начин плана - нито чрез предоставяне на разузнавателна информация, нито чрез друга форма на помощ. Според авторите Вашингтон твърди, че не е знаел предварително за операцията и че ако е знаел, е щял категорично да се противопостави.

Украйна отрича да има пръст в убийството на Дария Дугина

Украйна отрича да има пръст в убийството на Дария Дугина

Москва: Ако версията за украинско участие се потвърди, говорим за държавен тероризъм

Според американски служители, които са разговаряли с изданието, САЩ вече са изразили недоволството си пред Киев от убийството на Дугина.

Според New York Times американското правителство е разочаровано от факта, че Киев, както се оказва, не винаги смята за необходимо да информира Вашингтон за военните си планове, особено за тайните операции, планирани на руска територия.

От началото на войната, пише американското издание, Украйна неведнъж е демонстрирала, че е способна да извършва диверсии на руска територия, но убийството на Дугина, ако се потвърди, може да се смята за най-дръзката украинска операция. Тя показва колко близо могат да се окажат украинските служби за сигурност до видни руски личности.

САЩ не казват знаят ли кой стои зад атентата, убил Дугина

САЩ не казват знаят ли кой стои зад атентата, убил Дугина

Руснаците ще си направят съответните изводи

Според Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) "престъплението е подготвено и извършено от украинските специални служби" два дни след убийството на 29-годишната жена като посочи украинка за извършител, а по-късно добави и още едно име