Руското външно министерство разпространи изявление във връзка с годишнината от „трагичните събития в Южна Осетия".

В онази нощ, се казва в документа, режимът на М.Саакашвили извърши и подло, и нечовешко нападение срещу мирните жители, а също така срещу руските миротворци, които много години защищаваха мира и сигурността на народите, живеещи в „крехкия" кавказски регион.

Руската страна подчертава, че в хода на грузинската агресия масирано са били използвани нехуманни видове въоръжения, включително касетъчни боеприпаси, системи за залпов огън, 500-килограмови бомби.

В резултат на това загинаха стотици мирни жители на Цхинвали и околните селища, десетки руски военни, включително миротворци, а броят на ранените и пострадалите е неизброимо по-голям.
Много от загиналите не могат да бъдат идентифицирани досега.

В Москва са категорични, че огромното количество човешки жертви, появата на хиляди бежанци свидетелстват, че става дума не за „грешка" или „случайност", а за предварително планирани престъпни действия.
Това недвусмислено потвърждават и трофейните документи на грузинската армия, включително, прословутия план „Чисто поле".

Варварската агресия на Грузия срещу бившата част на собствената й държава нагледно показа дълбоките пукнатини в съществуващата система на европейската сигурност.
Тя се оказа неспособна да предотврати внезапни и широкомащабни нападения на териториите, които се намират под особено внимание на най-важните международни институции, заявява руското външно министерство.

Подчертава се, че една година след грузинската агресия проблемите остават, заради политиката на реваншизъм и перспективата за рецидив на силовите действия от страна на Грузия.

Въпреки провала на августовската авантюра, властите в Тбилиси, както изглежда, не смятат да се отказват от плановете си за насилственото възстановяване на „цялостта на Грузия".

В тази връзка руската страна настоява за приемането на юридически задължения за неизползване на сила, като тези задължения трябва да бъдат поети от Грузия не по отношение на Русия, а по отношение на съседните републики - Южна Осетия и Абхазия.

Споразумението за неизползване на силата трябва да съдържа ясни гаранции за сигурност на народите на Южна Осетия и Абхазия, се казва още в изявлението на руското външно ведомство.