Руското министерство на отбраната съобщи, че е разменило пленници. По данни на министерството украинската страна е предала на Русия 50 руски военнослужещи, които са били в плен. Освободените ще бъдат откарани в Москва за лечение и рехабилитация в медицински заведения на руското министерство на отбраната, се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Киев потвърди информацията за размяната на пленници и заяви, че руската страна е предала на Киев 50 украински военнослужещи, които са били в плен в Русия. Те включват 33 офицери и 17 редници и сержанти.

"Връщаме хора, пленени в Чернобилската АЕЦ, както и защитници на Мариупол, момчетата от Донецкото направление от района на Бахмут, както и от Киевска област, Черниговска област, Херсонска област и други региони", заяви в изявление ръководителят на президентската канцелария на Украйна Андрий Ермак.

До този момент Украйна е успяла да си върне почти 1600 души от руски плен. По данни на Министерството на реинтеграцията това са 1464 военнослужещи и 132 цивилни лица.

На 31 декември, в последния ден от годината, се извърши една от големите размени, при която 140 украинци са се завърнали у дома. Сред тях са защитниците на Мариупол и Змийския остров и защитниците на направление Бахмут, припомня УНИАН. По-специално се завърна фелдшерът от "Азовстал" Асан Исенаджиев, който е спасявал живота на украинските защитници и цивилни от първия ден на пълномащабното нахлуване. Освен това в последната размяна беше и включено куче на един от защитниците на "Азовстал", което е било взето от чеченския лидер Рамзан Кадиров.

Русия си върна 82 пленени военни, Украйна - 140 военни и кучето от Азовстал

Русия си върна 82 пленени военни, Украйна - 140 военни и кучето от Азовстал

Размяната е в резултат на преговори