Оставката на специалния посланик на ООН и Арабската Лига за Сирия Кофи Анан „отваря вратите" за подкрепа на военна интервенция в арабската държава за принудително сваляне на правителството. Това заяви заместник-външният министър на Русия Генадий Гатилов, цитиран от РИА Новости.

Анан, който пое поста през февруари и подготви план от шест точки за прекратяване на конфликта в Сирия, в четвъртък обяви, че ще напусне поста в края на месеца.

Решението на Анан да не удължи мандата си като посланик на ООН за Сирия повдига множество въпроси относно бъдещето на тази държава. Той е честен международен медиатор, но някой иска да го изкара извън играта, за да отвори вратите за силови действия. Това е очевидно", писа Гатилов в своя профил в „Туитър".

Междувременно Москва е изпратила три военни кораба тип амфибия с пехотинци към руската военноморска база на сирийското пристанище Тартус, съобщават руски агенции, които се позовават на източник от Генералния щаб.

Източникът е заявил, че всеки кораб превозва над 120 пехотинци и че плавателните съдове вече са в Средиземно море, като се очаква да пристигнат в Тартус до края на тази седмица, съобщава Ройтерс.

Информаторът не споменава целта на мисията, но по-рано Русия обяви, че се подготвя да изпрати пехотинци в Сирия, за да се защити персоналът и оборудването в руската база.

Според анализатори по-малко от 100 души в момента поддържат съоръженията в Тартус.

Руското министерство на отбраната отказва коментар. Източникът пояснява, че корабите ще се върнат към руското пристанище Новоросийск след като прекарат няколко дни в Тартус.

По-късно министерството на отбраната на Русия отрече информацията.