Москва увеличава двойно покупката на газ от Азербайджан. Споразумението бе подписано в хода на визата на руския президент Дмитрий Медведев в Баку, съобщи euronews.

Съгласно него доставките на азебрайджански газ за Русия ще нараснат до два милиарда кубически метра през следващата година. През следващите години ще има и допълнително увеличение. Договорът е сключен между руския гигант Газпром и азербайджанската компания Сокар. Той е допълнение на вече сключено споразумение между двете компании.

След подписването на договора руският президент Дмитрий Медведев и азербайджанският му колега Илхам Алиев подчертаха, че той няма лимит, което означава, че доставките на газ са неограничени. Ние трябва да се грижим за нашите икономически интереси, защото те са това, което осигурява парите, посочи руският държавен глава.

От своя страна Алиев заяви, че страната му има залежи за извличане на 5 трилиона кубически метра газ на година. В момента Азербайджан извлича два трилиона годишно.

Анализатори коментират новината за подписаното споразумение в контекста на газопровода „Набуко", конкурент на руско-италианския "Южен поток".

Те посочват стратегическото значение на договореното в Баку, а именно факта, че по-малко азербайджански газ ще достига до съперника на Русия на енергийния пазар.