Москва няма намерение да се впуска в детската игра, която ще превърне Съвета НАТО-Русия в бойно поле. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров след разговорите си с германския си колега Зигмар Габриел в Москва.

"Съгласен съм със Зигмар Габриел, че трябва да говорим помежду си и да се опитаме да разберем взаимните си истински тревоги, а не въображаемите", отбеляза руският първи дипломат.

"Не може да се затръшва вратата по начина, по който това беше направено след агресията на Грузия в Кавказ през 2008 г., когато нашите партньори от НАТО отказаха да продължат работата в Съвета НАТО-Русия. Същата грешка беше повторена след преврата в Украйна", допълни Лавров.

"А само няколко години по-късно те започнаха да казват: "Нека да възобновим работата на Съвета НАТО-Русия", посочи още той, добавяйки: "Ние казахме: "Добре, нека го направим. Три заседания на съвета на ниво посланици бяха проведени оттогава."

Първи разговор между водещи генерали от НАТО и Русия за последните 3 години

Първи разговор между водещи генерали от НАТО и Русия за последните 3 години

Обсъдили са проблеми на безопасността и възстановяване на сътрудничеството

"Обаче ако нашите партньори в алианса ни казват всеки път: "Да, ние ще се съберем в Съвета НАТО-Русия, но ще обсъждаме само Украйна", това ще бъде продължение на параноичната агресивна политика. НАТО няма нищо общо с опитите за уреждане на конфликта в Украйна", подчерта Лавров, допълвайки: "Ако същността на тези идеи е използването на Съвета НАТО-Русия за още една конфронтация, ние не искаме да взимаме участие в подобни игри."