Решението на Рейкявик да понижи нивото на дипломатическите отношения с Москва разрушава целия комплекс на взаимодействие между страните. Цялата отговорност за това се носи от исландската страна. Това съобщава "Интерфакс", като цитира изявление на руското външно министерство от събота.

"Решението, взето от исландските власти да понижат нивото на дипломатическите отношения с Русия, разрушава целия диапазон на руско-исландското сътрудничество, което традиционно се основава на взаимно уважение и многостранно сътрудничество. Както знаете, Руската федерация направи важен принос за формирането на суверенна исландска държава, една от първите, които признаха нейната независимост, Тя направи много, за да защити интересите на Исландия в трудни времена за исландския народ", се казва в изявление на министерството на уебсайта му.

Цялата отговорност за подобно развитие на ситуацията е изцяло на исландската страна. Ние ще вземем предвид това недружелюбно решение, когато изграждаме връзките си с Исландия в бъдеще - се казва още в изявлението. - Всички антируски действия на Рейкявик неизбежно ще бъдат последвани от съответна реакция.

Исландия прекратява работата на посолството си в Москва

Исландия прекратява работата на посолството си в Москва

Исландия също поиска Русия да ограничи дейността на посолството си в Рейкявик

Припомняме, че министерството на външните работи на Исландия обяви в петък, че ще спре работата на посолството си в Москва на 1 август.

"Сегашната ситуация просто не прави жизнеспособна малката външна служба на Исландия да управлява посолство в Русия. Надявам се, че условията ще се появят някой ден ни позволяват да имаме нормални и ползотворни отношения с Русия, но това зависи от решенията, взети от Кремъл", каза исландският външен министър Тордис Колбрун Рейкфиорд Гилфадотир.

Исландия също така поиска Русия да ограничи дейността на посолството си в Рейкявик и нивото на нейното дипломатическо представителство да бъде намалено.

Министерството каза, че решението "не представлява прекъсване на дипломатическите отношения".

То добави, че ще даде приоритет на възобновяването на дейността на посолството "веднага щом условията позволят".