Русия скастри Европейския съюз за забраната на разпространението на четири руски медии, съобщава "Ройтерс".

Според председателя на руския парламент Вячеслав Володин това показва как Западът отказва да приеме всякаква алтернативна гледна точка и унищожава свободата на словото.

Вчера Европейският съюз обяви, че преустановява разпространението на "Гласът на Европа", информационната агенция РИА Новости и вестниците "Известия" и "Российская газета" на основание, че те "са били съществени инструменти в прокарването и подкрепата на агресивната война на Русия срещу Украйна".

Русия предупреди, че този ход ще доведе до остър отговор срещу западните медии в Москва, но все още не е обявила кои медийни организации ще бъдат засегнати.

"Ръководството на ЕС може само да говори за свобода на словото, но всъщност не я толерира", изтъкна председателят на Държавната дума, който е близък съюзник на президента Владимир Путин и член на Съвета за сигурност на Русия.

Мария Захарова: Ако ЕС санкционира руските медии, същото чака и западните журналисти в Русия

Мария Захарова: Ако ЕС санкционира руските медии, същото чака и западните журналисти в Русия

ЕС се готви да санкционира "Гласът на Европа", "Российская газета", "Риа Новости" и "Известия"

"Те блокират всяка алтернативна гледна точка, унищожават свободата на словото, нарушават правото на свободно разпространение и получаване на информация", допълни той.

Западните лидери описват Русия като автокрация, която е най-голямата заплаха за световния ред като национална държава, обвиняват Москва в опит да подкопае западните демокрации и заявяват, че нахлуването на Путин в Украйна показва, че Москва може да нахлуе и в страна членка на НАТО.

На свой ред Москва твърди, че Западът е въвлечен в хибридна война срещу Русия, която включва сложна пропагандна война, насочена към унищожаване на репутацията на страната.

Москва счита, че западните медийни организации са дълбоко въвлечени в борбата на страната на Запада и че многократно публикуват фалшива или подвеждаща информация за Русия - твърдение, отречено от големите медии.

От началото на войната някои руски журналисти напуснаха страната и ключови независими медийни организации бяха закрити.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова миналата седмица предупреди, че ако ЕС въведе забраната, "ще отговорим светкавично и изключително болезнено за западняците".

Руският съюз на журналистите нарече забраната на ЕС "незаконна" и посочи, че въпросът е трябвало да бъде решен от съд.

ЕС спира на своя територия някои руски медии

ЕС спира на своя територия някои руски медии

Разпространението им ще бъде забранено по какъвто и да е начин