Министерството на външните работи на Русия обвини Украйна в злонамерено използване с политически цели на международните механизми за разрешаване на спорове, съобщава "Спутник".

"Русия ще докаже липсата на юрисдикция по няколко причини. Отричаме, че по принцип двете държави са в спор относно въпросните конвенции и ще докажем, че Украйна злонамерено се опитва да използва съответните механизми за разрешаване на спорове, за да постигне политическите си цели", съобщава се в изявление на Москва.

В текстът се посочва, че "естеството на обвиненията, които Украйна отправя спрямо Русия, и спорът, който е възникнал вследствие на тях, не са свързани с никоя от конвенциите".

Медведев за отношенията с Украйна: Топката е в тяхното поле

Медведев за отношенията с Украйна: Топката е в тяхното поле

Нормализирането на отношенията между двете страни зависело от Киев

"Гражданската война, която Киев предизвика в Донбас, не подлежи на Конвенцията за борба срещу финансирането на тероризма и претенциите за предполагаемо незаконното анексиране на Крим от Русия не могат да се основават на Международната конвенция за ликвидиране на всички форми на расова дискриминация", посочва се още в декларацията.

Между 3 и 7 юни в Международния наказателен съд в Хага ще се състоят изслушвания по обвиненията на Украйна към Русия за предполагаеми нарушения на Конвенцията за борба срещу финансирането на тероризма и Международната конвенция за ликвидиране на всички форми на расова дискриминация.

Медведев не си правел илюзии за Зеленски

Медведев не си правел илюзии за Зеленски

Все пак допуска, че отношенията между Русия и Украйна могат да се подобрят