Властите в Москва предупредиха, че руската столица може да изчерпа болничните си легла, за да лекува нарастващ приток на пациенти с коронавирус през следващите две до три седмици, въпреки огромните усилия да се набавят повече легла, съобщава "Ройтерс".

Москва, най-засегнатият регион в Русия, се опитва да преустрои болниците към лечение на пациенти от новия вирус и да предостави хиляди нови легла. Но официални представители коментира, че това може да се окаже недостатъчно.

"Оперативният щаб прогнозира, че въпреки включването на все по-голям брой държавни, федерални и търговски клиники, в следващите две до три седмици е възможен недостиг на легла в преустроени болници", обясняват от московския градски здравен департамент.

Петкратно е скочил броят на пневмониите в Москва

Петкратно е скочил броят на пневмониите в Москва

Лабораториите не успяват да ги тестват за COVID-19...

Новите потвърдени инфекции в руската столица са 1489 за една нощ, като общият им брой регистрирани случаи е 13 002. Около 6 000 московчани получават лечение у дома.

Случаите в национален мащаб се увеличиха рекордно за една нощ, до 21 102, досега 170 души са загинали в цялата страна, съобщиха център за отговор на коронавируса в страната.

Московският здравен отдел заяви, че е взел решение да преустрои още 24 болници предвид ситуацията и планира да разполага с общо 21 000 легла в рамките на следващите 10 дни.

Зам.-кметът на Москва Анастасия Ракова заяви в петък, че броят на случаите нараства заедно с броя на тежко болни пациенти.

"Успоредно с увеличаването на броя на пациентите със сериозни симптоми, тежестта върху здравеопазването на столицата се е увеличила драстично. Нашите болници и линейки сега работят на своя предел и на максимум", каза Ракова.

Над 21 000 заразени и 170 починали от новия коронавирус в Русия

Над 21 000 заразени и 170 починали от новия коронавирус в Русия

За последните 24 часа са починали още 22 души