Русия никога не е целяла да навреди по никакъв начин на културата на Украйна. Това заяви на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Кой някога се е опитвал да увреди умишлено културното наследство на Украйна, кога и по какъв начин?", запита тя и подчерта: "За разлика от нашите съседи, ние никога не сме били склонни към подобно поведение. Не сме започнали кампания за събаряне на паметници на видни украинци или за преименуване на улици, носещи техните имена, и никога не сме го правили".

Обвиненията на Европейския съюз срещу Русия за увреждане на културното наследство на Украйна предизвикват объркване, посочи Захарова.

Зеленски: Нападенията срещу Одеса унищожават украинската култура

Зеленски: Нападенията срещу Одеса унищожават украинската култура

Нов призив за съпротива

"За какво говорите? Знаят ли хората, които изказват подобни твърдения, нещо за общата ни история, за днешната реалност?", изрази недоумения дипломатът.

По нейни думи доставките на оръжие на ЕС за Украйна са в противоречие със заявената от Съюза цел за защита и възстановяване на културното наследство на източноевропейската страна.

"Това е още един пример за разрушителната логика на Брюксел - той е готов да пожертва основните принципи на международното хуманитарно сътрудничество и да политизира културата, спорта, науката и младежката политика, като същевременно преследва своите цели или целите, които са му наложени", изтъкна Захарова.

Войната е увредила над 50 паметника на културата в Украйна

Войната е увредила над 50 паметника на културата в Украйна

ЮНЕСКО има особени притеснения за град Чернигов