Паметник от съветската епоха, символизиращ приятелството между Русия и Украйна, беше демонтиран в Киев в отговор на руската инвазия в страната, съобщава "Ройтерс".

Статуята изобразява украински и руски работник, държащи заедно съветски орден за приятелство. Монументът се намира под Арката на приятелството на народите, издигната през 1982 г. в чест на 60-годишнината на Съветския съюз.

Снимка 571965

Източник: EPA/БГНЕС

"Този ​​паметник символизира приятелството между украинския и руския народ. Сега виждаме какво е това "приятелство" - унищожаване на украински градове, унищожаване на живота на украинците, убиване на десетки хиляди мирни хора. Убеден съм, че такъв паметник има сега съвсем различно значение", заяви кметът на Киев Виталий Кличко.

Снимка 571964

Източник: EPA/БГНЕС

При събарянето на паметника тълпа от хора, събрала се на площада, аплодира, скандирайки "Слава на Украйна, слава на героите, слава на нацията Украйна".

Руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари, доведе до хиляди убити или ранени, превърна градовете в руини и принуди над 5 милиона души да избягат в чужбина.

Снимка 571963

Източник: EPA/БГНЕС