Министерството на отбраната на Русия публикува видеозапис, който, според тях, показва танкове "Леопард" от Германия и бойни машини "Брадли" от САЩ, пленени от руските сили по време на ожесточена битка с украинските войски. Ройтерс потвърждава, че превозните средства, показани във видеото, са танковете "Леопард" и бойните машини "Брадли", но не може да потвърди местоположението или датата на записа.

Министерството на отбраната заявява, че тези бронирани превозни средства са били пленени на Запорожкия фронт в Южна Украйна, където украинските войски се опитват да контраатакуват. Видеото, публикувано в официалния канал на министерството в приложението Telegram, показва два танка "Леопард" и две повредени бойни машини "Брадли".

Министерството на отбраната на Русия описва заловената военна техника като "нашите трофеи" и посочва, че видеото показва войници от военната групировка "Восток" (Изток), които инспектират оборудването. Те отбелязват, че двигателите на някои от превозните средства все още са в работно състояние, което свидетелства за бързината, с която украинските екипажи са избягали.

Ройтерс не може да потвърди валидността на тези твърдения.

Украйна съобщава, че нейните войски са превзели няколко села от руските сили в продължение на около 100 километра фронт на югоизток от началото на контраофанзивата миналата седмица.

Непотвърдени доклади от руски военни блогъри предполагат, че руските сили може да са се оттеглили от част от територията, която са превзели през последните дни.

Украйна загуби 16  бронирани превозни средства Брадли

Украйна загуби 16 бронирани превозни средства Брадли

Силите на Киев все още печелят територия