Украйна обяви отвоюването на още три села от началото на дългоочакваната контраофанзива, съобщава "Ройтерс".

Късно снощи Киев докладва, че неговите войски са превзели общо седем села от руските сили по протежението на 100-километровия югоизточен фронт през миналата седмица.

Задачата да се сложи край на руската окупация на Южна и Източна Украйна е трудна, като се има предвид численото превъзходство на Русия по отношение на персонал, боеприпаси и въздушна мощ, както и многото месеци, през които тя изгради дълбоки отбранителни укрепления, предимно в Южна Украйна.

Въпреки дъжда и ожесточените сражения украинските сили напредват на бойното поле, изтъкна украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение снощи.

Украйна се похвали с още отвоювани територии
Обновена

Украйна се похвали с още отвоювани територии

Видео показва войници да издигат украинското знаме в село Сторожевое в Донецка област

"Битките са ожесточени, но имаме движение и това е от решаващо значение. Загубите на врага са точно това, от което се нуждаем", посочи той.

Вчера бе разпространен видеозапис, показващ войници, които издигат украинското знаме в село Сторожевое в Донецка област.

В неделя Украйна съобщи, че нейните сили са освободили три села - Благодатное, Нескучне и Макаровка, които се намират в покрайнините на Донецка област до Запорожка област. Сторожевое е в съседство с Благодатное.

Заместник-министърът на отбраната Хана Маляр написа в "Телеграм" късно снощи, че украинските сили са поели контрола също над селата Левадное и Новодаровка, на около 10 км западно от река Мокри Яли, както и Лобковое, югоизточно от град Запорожие.

Тя посочи, че войските са напреднали с общо 6,5 км и са поели контрол върху площ от 90 квадратни километра. Отваюваната територия обаче е само малка част от общо 40 000 квадратни мили, които остават под руска окупация.

Маляр уточни, че седемте села са били превзети през изминалата седмица, но не даде повече подробности кога точно се е случило това.

ISW: Украйна атакува, но е рано да се говори за пробив

ISW: Украйна атакува, но е рано да се говори за пробив

Таен указ узаконява съществуването на "Вагнер" в Русия

Миналата седмица Москва потвърди, че контранастъплението е започнало, но досега го описва като провал и показва изображения на унищожени американски и германски бойни машини и танкове.

Въпреки че Кремъл все още не е признал официално украински напредък, руски военни блогъри потвърдиха, че украинските сили са превзели Макаровка, Благодатное и Нескучно.

Вчера руското министерство на отбраната повтори обичайните си твърдения от миналата седмица, че е отблъснало опити за офанзива в Донецка и Запорожка област и е поразило цели, нанасяйки удари с високопрецизни ракети с морско базиране.

Донецка област в Източна Украйна и Запорожка област в югозападната част на страната са сред петте региона, включително Кримския полуостров, чиято анексия Москва обяви през септември миналата година.

ISW: Украйна продължава настъплението в три посоки

ISW: Украйна продължава настъплението в три посоки

Русия опитва да установи пряк контрол върху масива от нередовни формирования на фона на украинската контраофанзива