На 10 и 11 юни украинските сили проведоха контраофанзивни операции в поне три района на фронта и постигнаха териториални успехи. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр съобщи, че украинските сили провеждат настъпателни операции в района на Бахмут, а руски източници съобщиха за продължаващи украински сухопътни атаки по северния и южния фланг на Бахмут.

Това се казва в дневния анализ на ситуацията в Украйна от Института за изследване на войната.

Геолокални кадри и руски източници посочиха, че украинските сили са освободили множество населени места по време на продължаващите сухопътни атаки южно, югозападно и югоизточно от Велика Новосилка в западната част на Донецка област.

Руски източници съобщиха, че украинските сили са продължили да атакуват югозападно от Орихов в Запорожка област и украинските сили са постигнали успехи в този район.

Украинските сили напреднаха в западната част на Донецка област и западната част на Запорожка област, което руските източници потвърдиха, но се опитаха да омаловажат. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи, че украинските сили са напреднали с 300 до 1500 метра в Южна Украйна.

Маляр и други украински и руски източници съобщиха, че украинските сили са постигнали успехи на юг от Велика Новосилка между 10 и 11 юни, включително са освободили Макаровка, Нескучне, Благодатне, Сторожево и Новодаровка.

Някои руски източници съобщиха, че се водят сражения в "сивата зона" или в оспорвани райони или че украинските сили действат в райони, които руските сили не са окупирали изцяло преди украинските атаки в Южна Украйна.

Руските източници вероятно наричат украинския териториален напредък през руската отбрана завземане на "сиви зони", за да омаловажат украинските успехи и да пропуснат да съобщят за пробив на украинските сили през отбранителните линии. Украинските сили освободиха няколко града, но твърденията за украински "пробив" засега са преждевременни.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр заяви, че руските сили прехвърлят най-боеспособните си части от Херсонското направление към Бахмутското и Запорожкото направление. На 11 юни Маляр заяви, че руските сили прехвърлят елементи на 49-та армия с комбинирано въоръжение (Южен военен окръг) и неуточнени елементи на морската пехота и въздушнодесантните сили от Херсонското направление във връзка с разрушаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ).

Маляр отбеляза, че руските сили вероятно са взривили язовира на Каховската електроцентрала, за да скъсят отбранителните си линии в Херсонска област като част от отговора на започналото украинско контранастъпление. Наводненията по течението на реката пресушават язовир Каховка, в резултат на което от водата излизат земни маси. Засега не е ясно как тези промени в терена ще се отразят на маневрените бойни действия в Южна Украйна.

Украйна съобщава за върнати няколко града – в Донецк и Запорожие

Украйна съобщава за върнати няколко града – в Донецк и Запорожие

Партизани взривили жп линия в Запорожие

Ако промените в терена, предизвикани от наводненията в река Днепър, не изключат евентуални украински преходи през следващите седмици и месеци, руските сили може да се затруднят да защитят Херсонска област с останалите или наличните дотогава части, ако и когато украинските сили решат да проведат настъпателни операции през реката, ако приемем, че имат възможност за това.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат отбеляза, че руските сили работят за производството на повече високопрецизни балистични ракети с голям обсег, и заяви, че запасите на Украйна от западни системи за противовъздушна отбрана понастоящем са недостатъчни, за да заменят запасите от съветски системи за противовъздушна отбрана.

Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин окачестви плана на руското Министерство на отбраната (МО) за официализиране на доброволческите формирования до 1 юли като атака срещу него и неговите сили. На 10 юни руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че всички доброволчески формирования трябва да подпишат военни договори с МО на Русия до 1 юли.

Украйна съобщава за върнати няколко града – в Донецк и Запорожие

Украйна съобщава за върнати няколко града – в Донецк и Запорожие

Партизани взривили жп линия в Запорожие

В медийния си отговор на изявлението на Шойгу Пригожин защитно заяви, че военнослужещите от частната военна компания "Вагнер" (ЧВК) няма да подписват договори с руското МО.

Пригожин продължи да критикува Шойгу и структурата на руските въоръжени сили и уточни, че "Вагнер" е изцяло подчинена на интересите на Русия и на руския президент Владимир Путин. Споменаването на Путин като върховен главнокомандващ от страна на Пригожин отразява в голяма степен езика, който чеченският лидер Рамзан Кадиров използва в обвинението си от 9 юни, че Пригожин е неподчинен на Путин.

Пригожин също така отбелязва, че "Вагнер" одобрява действията си с руското военно командване чрез свързания с "Вагнер" армейски генерал Сергей Суровикин.

Пригожин към Шойгу: "Вагнер" няма да изпълни твоята заповед

Пригожин към Шойгу: "Вагнер" няма да изпълни твоята заповед

Руското министерство на отбраната нареди на всички "доброволци" да подпишат договори с ведомството

Някои членове на руската общност на ветераните посочиха, че изявлението на Шойгу не е насочено срещу "Вагнер". Членът на Комитета по отбрана на Държавната дума на Русия (и бивш командир на 58-а армия с комбинирани оръжия) Виктор Соболев заяви, че заповедта на Шойгу изключва "Вагнер".

Соболев е заклет критик на "Вагнер" и твърди, че служителите на "Вагнер" са наемници, а не доброволци.

Бившият руски офицер и пламенен ултранационалист Игор Гиркин подкрепи заповедта и заяви, че сплотените армии печелят войни, а не отделни отряди или частни военни компании (ЧВК).

ISW: Русия и Украйна на фронта - тактика и слабости

ISW: Русия и Украйна на фронта - тактика и слабости

В момента украинските сили се опитват да извършат изключително трудна тактическа операция - фронтално нападение

Свързан с "Вагнер" военен блогър противоположно (неоснователно) твърди, че "Вагнер" не е ЧВК и че таен указ узаконява съществуването на "Вагнер" в Русия.

Военният блогър също така твърди, че Шойгу и руското МО са покровители на Гиркин, които го използват, за да попречат на Пригожин да придобие повече власт и да размести ръководството на руското МО.

На 11 юни Русия и Украйна извършиха размяна на военнопленници почти един за един. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че Украйна е върнала на Русия 94 руски военнопленници с неуточнен ранг.

Ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак съобщи, че Русия е върнала на Украйна двама украински офицери и 93 редници и сержанти.

Основни изводи

  • Украинските сили проведоха контраофанзивни операции в поне три района на фронта и постигнаха териториални успехи на 10 и 11 юни.
  • Украинските сили отбелязаха визуално потвърден напредък в западната част на Донецка област и западната част на Запорожка област, който руските източници потвърдиха, но се опитаха да омаловажат.
  • Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви, че руските сили прехвърлят най-боеспособните си части от Херсонското направление към Бахмутското и Запорожското направление.
  • През нощта на 10 срещу 11 юни руските сили извършиха ограничена серия от удари с безпилотни летателни апарати, насочени към пограничните райони в Източна Украйна.
  • Финансистът от "Вагнер" Евгений Пригожин окачестви плана на руското Министерство на отбраната (МО) за формализиране на доброволческите формирования до 1 юли като атака срещу него и неговите сили.
  • Русия и Украйна извършиха размяна на военнопленници почти един за един.
  • Руските сили продължиха ограничени сухопътни атаки южно от Кременна.
  • Украинските и руските сили продължиха ограничени сухопътни атаки около Бахмут и по линията Авдийвка - град Донецк.
  • Към 10 юни украинските сили постигнаха успехи в близост до административната граница между Донецка и Запорожка област и в западната част на Запорожка област.
  • Руски военни блогъри твърдят, че дъждът по фронта в Запорожка област може да забави украинските операции през следващите дни.
  • Съобщава се, че Република Чечня е сформирала два нови полка - "Ахмат-Русия" и "Ахмат-Чечня" - оборудвани с налична в търговската мрежа китайска бронирана техника.
  • Саботьори, за които се съобщава, че включват украински партизани, са извършили две дискретни нападения с импровизирани взривни устройства (ИВУ) срещу железопътни линии в окупираната Херсонска област и Крим.