Украинските сили проведоха на 10 юни контранастъпателни операции в поне четири района на фронта. Руски източници съобщиха за украинска активност в Луганска област, близо до Билогоривка. Говорителят на украинската Източна група на силите полковник Сергий Череватий отбеляза, че украинските сили са напреднали до 1400 м в неуточнени райони на фронта на Бахмут, а руските блогъри уточняват за северозапад и североизток от Бахмут.

Руското министерство на отбраната (МО) и други руски източници твърдят, че украинските войски са извършили локализирани атаки в граничния район на Донецка и Запорожка област, особено в района на Велика Новосилка.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

ISW по-рано съобщи, че руските сили са отговорили на началото на украинските контранастъпателни операции в западната Запорожка област. Tе са следвали установената руска доктрина, която призовава за първи ешелон от войски за отблъскване или забавяне на атакуващи сили с минни полета, укрепления и опорни точки, както и втори ешелон от войски сили за контраатака срещу всеки вражески пробив.

Путин призна за украинското контранастъпление

Путин призна за украинското контранастъпление

Според него то не е постигнало успехи

Руските съобщения за украински нападения в Южна Украйна през последните дни предполагат модел, при който украинските сили извършват ограничени пробиви и временно заемат нови позиции, преди руските сили по-късно да възвърнат или изтласкат украинските сили от тези позиции.

Този тактически модел показва, че руските сили вероятно са поддържали доктринално стабилни отбранителни операции в Южна Украйна, въпреки че, както ISW съобщи по-рано, отбранителните части на 58-ма CAA вероятно са едни от най-ефективните руски части, разположени в момента в Украйна.

Руските блогъри продължават да подчертават руските възможности за електронна война като ключови за прекъсване на украинските атаки. Украинските сили са опитали свои собствени "електронни контрамерки" срещу руските разузнавателни и контролни способности в райони, където има украински атаки, но тези опити са били неуспешни. Съобщава се, че руските сили успешно са подобрили използването на радиоелектронна бойна техника по време на нахлуването в Украйна.

Руски източници твърдят, че украинските сили имат тактически предимства при извършване на атаки през нощта поради предоставеното от Запада оборудване с превъзходни нощни оптични системи. Известен руски блогър твърди, че украинските сили започват атаки през нощта, защото предоставеното от Запада оборудване осигурява на украинските сили отлична оптика за нощно виждане.

В Запорожка област Владимир Рогов също твърди, че нощните атаки позволяват на украинските сили да използват по-ефективно оборудване, предоставено от Запада. Руски източници широко твърдят, че украинските сили са започнали или засилили атаките през нощта през последните дни и украинските сили може все повече да използват предимствата, предоставени от западните системи.

Руски източници продължават да подчертават ролята на оскъдните руски термобарични артилерийски системи TOS-1A на ниво военен окръг срещу украинските атаки, въпреки че украинските сили унищожиха най-малко две от тези ключови системи през последните дни. Геолокирани кадри, публикувани на 8 и 9 юни, потвърждават, че украинските сили са използвали западни прецизни боеприпаси (според съобщенията 155-милиметровата артилерийска система Paladin), за да унищожат най-малко две руски термобарични артилерийски системи TOS-1A - силно разрушителни, но оскъдни като артилерийски средства, контролирани от руския военен окръг ниво - в западната и източната Запорожка област по време на украинската контранастъпление.

Руското министерство на отбраната (МО) подчерта ролята на системите при нанасяне на удари по украински позиции на фронтовата линия в западната част на Запорожка област.

Блогър твърди, че тези единици са последователно обстрелвали украинските сили на административната граница на Донецко-Запорожката област и в западната Запорожка област през последните няколко дни и характеризира единиците като основни за отблъскване на украинските фронтални атаки.

Очевидното разчитане на руските сили на специфични артилерийски средства е забележително, тъй като прецизните украински удари по тези системи биха могли потенциално да усложнят руските отбранителни способности и е малко вероятно руските сили да притежават достатъчно системи TOS-1A, за да осигурят същото ниво на огнева поддръжка по цялата фронтова линия.

В момента украинските сили се опитват да извършат изключително трудна тактическа операция - фронтално нападение срещу подготвени отбранителни позиции, допълнително усложнено от липсата на превъзходство във въздуха - и тези първоначални атаки не трябва да се екстраполират, за да се предвидят всички украински операции. Не е изненадващо, че украинските сили дават жертви при първоначалните атаки срещу някои от най-добре подготвените руски сили в Украйна. Първоначалните атаки обаче - и особено избрани кадри, които руските източници умишлено разпространяват и подчертават - не са представителни за всички украински операции. Руската армия остава опасна и украинските сили със сигурност са изправени пред тежка битка, но Украйна все още не е ангажирала по-голямата част от своите контранастъпателни сили и руската отбрана не е еднакво силна по всички сектори на фронтовата линия.

Кадиров към Пригожин: Чеченците не сме малцинство в Русия

Кадиров към Пригожин: Чеченците не сме малцинство в Русия

Лидерът на "Ахмат" коментира враждата си с финансиста на "Вагнер"

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров установи ясна риторична граница между критиките на руското министерство на отбраната и критиките на руския президент Владимир Путин в изявление на 9 юни. Кадиров публикува в Telegram на 9 юни подробностите от частен телефонен разговор, проведен с финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин в края на май, след като според съобщенията са постигнали споразумение за размяна в Бахмут.

Съобщението на Кадиров вероятно е имало за цел да покаже неговата лоялност към Путин и да представи Пригожин като противник на цялостното руско военно ръководство.

Руските сили атакуваха украинско оперативно летище по време на друг удар с ракети и безпилотни летателни апарати срещу Украйна в нощта на 9 срещу 10 юни. Командването на украинските военновъздушни сили съобщи на 10 юни, че руските сили са изстреляли осем наземни ракети от различни типове и 35 безпилотни летателни апарата тип Shahed срещу Украйна от северна и южна посока и удари оперативно летище в Полтавска област с балистични ракети "Искандер", крилати ракети и дронове иранско производство.

Ръководителят на Полтавска област Дмитро Лунин отбеляза, че ударът е повредил инфраструктурата на летището и друго неуточнено оборудване.

Бившият говорител на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин похвали удара, че "най-накрая" е насочен към украинските летища.

Руски ракети с попадение в украинско летище

Руски ракети с попадение в украинско летище

Летището Кропривницкий е „оперативно“

ISW наскоро оцени, че Русия провежда нова въздушна кампания, насочена към украинските контраатаки, и руските източници вероятно ще използват докладите за такива удари, за да определят настоящата въздушна кампания като проактивна и ефективна на фона на украинските контраатаки в целия театър.

Руското МО обяви на 10 юни, че планира да официализира организацията на доброволчески формирования. На 10 юни министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу подписа заповед, определяща реда за организиране на служебната дейност на доброволческите формирования.

Заповедта предвижда доброволците да подпишат индивидуални договори с МО или съответните им доброволчески формирования до 1 юли.

От МО заявиха, че тези договори ще дадат на доброволческите формирования необходимия правен статут и ще разширят мерките за социална закрила и подкрепа на доброволците и членовете на техните семейства.

Заповедта предполага, че някои доброволци може да служат без договори или по договори, които МО не признава за напълно легитимни. Министерството на отбраната твърди, че официалното формиране на доброволчески формирования ще позволи на руските служители да увеличат набора по договор. Държавният секретар и заместник-министър на отбраната Николай Панков допълни на съвещание в Министерството на отбраната относно набора по договор на 10 юни, че в момента в редовете на руските въоръжени сили служат над 40 доброволчески формирования.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев по-рано заяви, че руската армия е набрала повече от 117 400 военнослужещи по договор в доброволчески формирования от 1 януари 2023 г.

Медведев набляга на броя нови войници в армията

Медведев набляга на броя нови войници в армията

Повече от 117 хиляди души са били приети от 1 януари до 19 май 2023 г.

Официалното формиране на нередовни доброволчески формирования вероятно ще породи напрежение в организационния апарат на Министерството на отбраната, особено тъй като то продължава да разчита на доброволчески формирования за текущите усилия за криптомобилизация.

Руското министерство на отбраната също така твърди, че броят на новобранците по договор се е увеличил през последните месеци. Панков твърди, че през първата десетдневка на юни са сключили договори 13 500 новобранци, което е 2,1 пъти повече от наборите през първата десетдневка на май и 3,1 пъти повече от тази през първата десетдневка на април.

Панков специално подчерта градовете Москва и Севастопол; републиките Алтай, Ингушетия, Башкортостан, Карачаево-Черкез, Коми, Чечения и Тува; Астраханската, Воронежката, Мурманската, Пензенската, Сахалинската и Тюменската области и Еврейският автономен окръг като успешно изпълняващи планове за набиране на договорна служба.

Чеченската правозащитна организация North Caucasus SOS публикува разследване на 10 юни, в което подробно се описва как властите са използвали принудителни мерки за набиране на служители от началото на войната в Украйна. Получили са квоти за броя на чеченските жители, които трябва да наемат в доброволчески части.

Чеченските власти също държат жители в центрове за задържане без документи или съдебни процедури и позволяват на жителите да напуснат само ако се съгласят да се бият в Украйна.

Украйна: Екологичните щети от взривяването на ВЕЦ Каховка достигат 1,5 млрд. долара

Украйна: Екологичните щети от взривяването на ВЕЦ Каховка достигат 1,5 млрд. долара

Продължава тяхното описване

Украински доклад твърди, че Крим страда от проблеми с водоснабдяването след разрушаването на язовира на водноелектрическата централа Каховка (KHPP). Украинският съпротивителен център твърди, че Кремъл е инструктирал кримската окупационна администрация да реши проблема с водоснабдяването на Крим и че кримската окупационна администрация избягва широко отразяване на проблема с водоснабдяването.

Руски източник твърди, че Севернокримският канал, който е доставял вода, е пресъхнал. Ръководителят на кримската окупация Сергей Аксьонов по-рано заяви, че Крим няма проблеми с водоснабдяването. По-специално, Русия все пак успя да поддържа водоснабдяването преди войната през 2022 г. и превземането на части от Херсонска област.