Руският президент Владимир Путин заяви, че украинската контраофанзива е започнала, за което свидетелства използването на стратегическите резерви, цитира думите му ТАСС.

"Можем категорично да заявим, че тази украинска офанзива е започнала и това се доказва от използването на стратегическите резерви", каза Путин пред репортери.

Президентът добави, че настъпателният потенциал на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) все още не е изчерпан, въпреки "провала" на опитите им за контранастъпление". "Що се отнася до това дали (украинската) офанзива е затънала или не, във всеки случай може да се каже, че всички (украински) опити за контранастъпление, направени досега, са се провалили. Но настъпателният потенциал на войските на киевския режим все още остава ", каза руският лидер.

"Изхождам от факта, че военното ръководство на Русия реалистично оценява настоящата ситуация и ще изхожда от тези реалности при изграждането на нашите действия в близко бъдеще", добави Путин.

Изказване от 8 юни на руския министър на отбраната Сергей Шойгу също потвърди макар и неофицилано за започналото контранастъпление, като съобщи за бойни успехи в Запорожка област. За боеве в същи район заяви и украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр.

Украйна проведе контраофанзивни операции с различен резултат в поне три сектора на фронта като част от по-широките контраофанзивни усилия, които се развиват от неделя, 4 юни. Украински официални лица сигнализираха, че украинските сили са преминали от отбранителни към настъпателни операции в сектора Бахмут и постигат успехи на разстояние между 200 метра и близо два километра по фланговете на града.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Украйна съобщава за тежки битки на изток, успехи близо до Бахмут

Украйна съобщава за тежки битки на изток, успехи близо до Бахмут

Украинските сили са напреднали 1,2 км близо до Бахмут за последните 24 часа