Украйна проведе контраофанзивни операции с различен резултат в поне три сектора на фронта като част от по-широките контраофанзивни усилия, които се развиват от неделя, 4 юни. Украински официални лица сигнализираха, че украинските сили са преминали от отбранителни към настъпателни операции в сектора Бахмут и постигат успехи на разстояние между 200 метра и близо два километра по фланговете на града.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

От 4 юни насам украинските сили са постигнали тактически успехи по време на ограничени локални контраатаки в западната част на Донецка област в близост до границата между Донецка и Запоришка област.

Освен това украинските сили проведоха атака в западната част на Запорожка област през нощта на 7 срещу 8 юни, но към момента на публикуване на настоящия доклад не изглежда да са постигнали успехи в рамките на тази атака.

През нощта на 7 срещу 8 юни украинските сили проведоха ограничена, но все пак значителна атака в западната част на Запорожка област. Руските сили очевидно са се защитили от тази атака по доктринално обоснован начин и според съобщенията са възстановили първоначалните си позиции към 8 юни. Късно през нощта на 7 юни руски източници започнаха да съобщават, че елементи на украински бригади, които наскоро бяха оборудвани със западен комплект, са започнали атака югозападно от Орихов в западната част на Запорожка област.

Няколко руски военни блогъри твърдят, че украинските сили са атакували по линията Мала Токмачка-Полохи с цел да пробият руската отбранителна линия между Роботин и Вербове (и двете на около 15 км югоизточно от Орихов).

Руските източници признават, че украинските сили са пробили първата отбранителна линия в този район, държана от елементи на 291-ви и 70-ти мотострелкови полкове (42-ра мотострелкова дивизия, 58-ма комбинирана армия, Южен военен окръг) и 22-ра и 45-та отделна гвардейска бригада със специално предназначение (ГРУ), но съобщават, че тези руски елементи са успели да контраатакуват и в крайна сметка да изтласкат украинските сили обратно на първоначалните им позиции.

Наличните геолокационни бойни кадри сочат, че ограничени украински сили са пресекли магистрала N08 Полохи-Воскресенка, но руските източници посочват, че руските сили вероятно са изтласкали украинците обратно в посока Орихов към фронтовата линия и са възстановили загубените позиции.

Съобщава се, че на 8 юни украинските сили са загубили и предоставени от Запада превозни средства.

Загубите са неизбежни при всяко военно начинание. Украинските сили ще претърпят загуби, включително на западно и съветско оборудване, по време на всякакви настъпателни операции. Западното оборудване не е неподатливо на повреди повече от оборудването, което украинците използват и губят от февруари 2022 г. насам.

Загубата на оборудване - включително западно оборудване - в началото на контранастъплението не е показател за бъдещия напредък на украинската контранастъпателна операция. Важно е да не се преувеличава влиянието на първоначалните загуби на западно или друго оборудване, особено в битките за проникване срещу подготвени отбранителни позиции.

Отново въздушна тревога в цяла Украйна
Обновена

Отново въздушна тревога в цяла Украйна

Няма официална информация за руските удари

Руското министерство на отбраната (МО) реагира на украинската атака с необичайна последователност и похвали елементите на Южния военен окръг за отблъскването на атаката и възвръщането на загубените позиции. Руското МО публикува видеообръщение на командира на руската групировка в Запорожското направление генерал-полковник Александър Романчук, в което Романчук съобщава, че украинските сили са започнали атаката около 02:00 ч. местно време на 8 юни и че руските сили, по-специално тези от 42-ра мотострелкова дивизия, са успели да отблъснат нападението.

Романчук твърди, че украинските сили са телеграфирали за сухопътната атака с мащабна артилерийска подготовка на бойното поле.

Руското МО публикува и изявление на командващия 58-а смесена армия генерал-майор Иван Попов, който приписва на елементите на 58-а смесена армия заслугата за ефективното поставяне на мини за възпрепятстване на украинското напредване.

Цялостната руска реакция на нападението, както сред различните milbloggers, така и сред руското МО, беше забележително последователна и относително съответстваща на наличните визуални доказателства, което може да подскаже, че руските сили не са били изненадани и са реагирали по контролиран и военно обоснован начин.

Както ISW вече е оценявала, руското информационно пространство реагира с висока степен на хаос и непоследователност, когато е изненадано от събития на бойното поле, които не позволяват на пропагандния апарат да разработи ясна линия.

Навални: И синът на руският военен министър не иска да се сражава в Украйна

Навални: И синът на руският военен министър не иска да се сражава в Украйна

Шебунов сега живее в натовска Турция

За разлика от това, руските отговори на това нападение показват, че руските сили са се защитавали по начина, по който са се подготвили, като по този начин са предоставили на руските източници реторична линия, около която да се обединят.

Руски източници дадоха обяснения за заявените руски успехи по време на атаките на 8 юни, като похвалиха ефективното използване на системите за електронна война (EW), въздушната подкрепа и противопехотните мини от руските сили срещу украинските сили. Многобройни руски източници съобщиха, че руската системите за електронна война сериозно се е намесила в украинските сигнали за командване и управление, устройствата, поддържащи GPS, управлението на дронове.

Руски източници съобщиха, че украинските сили са имали недостатъчна противовъздушна отбрана в сектора Орихов, че руските сили са действали с "безпрецедентно" количество въздушна поддръжка от ротационни крила и че руската авиация е успяла да се върне към високо ниво на активност, след като не е участвала активно в бойни операции от началото на пълномащабното нахлуване през 2022 г.

Непрекъснатите руски ракетни атаки и атаки с дронове срещу Киев и критичната украинска инфраструктура може да са фиксирали по-напредналите системи за противовъздушна отбрана на Украйна далеч от фронтовата линия, въпреки че ISW не може да прецени кои системи биха били ефективни срещу видовете мисии за въздушна поддръжка, които руските самолети са изпълнявали.

Следователно предишните оценки на ISW, че руските въздушни и ракетни атаки не са създавали условия за защита срещу украинската контраофанзива, може да са били неточни.

Руските източници също така подробно хвалят твърденията си за отбранителни успехи с помощта на многослойни полеви укрепления и противопехотни мини, като генерал-майор Попов заявява, че руските минни полета са изиграли "много важна роля" за разгрома на първоначалното украинско настъпление в ранните часове на 8 юни.

Джо Байдън: Помощта за Украйна няма да спре

Джо Байдън: Помощта за Украйна няма да спре

Сигнал срещу руската агресия

CNN допълнително съобщи, че анонимен американски служител е заявил, че руските мини са разградили украинските бронирани машини.

Изглежда, че руските сили са изпълнили официалната си тактическа отбранителна доктрина в отговор на украинските атаки югозападно от Орихов. Руската доктрина за отбраняващ се моторизиран стрелкови батальон изисква първият ешелон от войски да отблъсне или забави атакуващите сили с минни полета, укрепления и опорни пунктове, а вторият ешелон от сили да контраатакува при пробив на противника.

Очевидно руските сили са действали по този начин в този сектор - украинските сили са проникнали в първоначалните отбранителни линии; руските сили са се изтеглили до втора линия на укрепленията; а руските резерви впоследствие са контраатакували, за да превземат първоначалната отбранителна линия.

Този маньовър е редовна характеристика на отбранителните операции и е изпълняван както от украинските, така и от руските сили през цялата война. Следователно ранният контрол на промените в терена ден за ден не трябва да се тълкува погрешно като цялостен резултат от по-широка атака.

Украинските атаки в Западна Запорожие на 8 юни не представляват пълната степен на украинските възможности в настоящата контраофанзива. Преди това Украйна е демонстрирала способността си да проведе координирана и ефективна настъпателна операция с помощта на няколко механизирани бригади още през септември 2022 г. по време на освобождаването на Харковска област.

Украинските сили притежаваха този капацитет - както по отношение на наличните сили, така и по отношение на капацитета за координиране на сложни атаки - преди предоставянето на западен комплект за офанзивни бригади и допълнително обучение от партньорите от НАТО.

Западната преса: Украйна мина в настъпление

Западната преса: Украйна мина в настъпление

Германски танкове водят атаката срещу руската агресия

Контранастъплението на Украйна вероятно ще се състои от много начинания с различен размер, включително по-локализирани атаки, каквито се наблюдаваха в този сектор на 8 юни, и по-малките усилия не представляват максималния капацитет на украинската численост или ефективност.

Украйна съобщава, че е сформирала 12 специализирани бригади за контранастъпление, девет оборудвани със западен боекомплект и три със съществуващо оборудване, и към тези части почти сигурно ще се присъединят опитни украински части, които вече са на линия.

Изглежда, че Украйна е ангажирала само част от големия резерв от сили, налични за контраофанзивни операции, и наблюдателите трябва да избягват да отчитат докладваните украински бригади, ангажирани или според съобщенията повредени със западна техника, като мярка за оставащата ефективна бойна мощ на украинските сили.

Освен това следва да се отбележи, че силите на Южния военен окръг на Русия, разположени в този конкретен район, вероятно са по-качествена военна групировка, отколкото Русия има на други места на театъра на военните действия, и е малко вероятно техните отбранителни способности да отразяват отбранителните способности на руските групировки на други места на фронта. Елементи на 58-а армия със смесени въоръжени сили са разположени по доктринално последователен начин в района на Орихов и от няколко месеца провеждат отбранителна подготовка в този сектор на фронта.

Според съобщенията 291-ви и 70-ти мотострелкови полкове по-специално са натрупали опит в отбраната срещу ограничени украински разузнавателни усилия в този район през последните месеци и са имали време да се ангажират и подготвят за отбранителни операции и да се запознаят с терена.

И Русия, и Украйна съобщават за боеве в Запорожко направление

И Русия, и Украйна съобщават за боеве в Запорожко направление

Вероятно украинското контранастъпление е започнало

Следователно елементите на 58-а армия с комбинирани оръжия в този сектор вероятно като цяло са по-свежи и по-опитни от елементите в други райони на фронта. Руската отбрана на този сектор не трябва да се приема като показателна за цялостните руски отбранителни способности, тъй като Украйна продължава да води контраофанзивни операции. Руските сили, отбраняващи се в други сектори, действително се представят много по-зле. Украйна, която неотдавна си възвърна инициативата на бойното поле в целия театър, ще може да избере къде точно да продължи да атакува въз основа на наблюдаваните отбранителни способности на различните руски групировки по протежение на фронта, наред с други фактори.

Руските сили и окупационните власти продължават да изострят хуманитарните последици от наводненията, причинени от скъсването на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ). На 8 юни украинският генерален щаб съобщи, че руските сили се крият сред цивилни граждани, които се евакуират от наводнените селища на източния (левия) бряг на река Днепър, и че окупационните власти настаняват евакуираните жители в пансиони и почивни станции, където са разположени руски войски и техника.

Няколко украински и западни източника допълнително съобщават, че руски войски са обстрелвали наводнен евакуационен обект в град Херсон, при което е загинал един цивилен и са ранени девет души.

Руските окупационни власти твърдят, че украинските сили са обстрелвали евакуационните пунктове на източния бряг, но не предоставят визуални доказателства, които да отговарят на тези твърдения.

Съобщава се, че руският президент Владимир Путин е отложил годишната си пресконференция от юни 2023 г. за ноември или декември 2023 г.

Руското информационно издание "Комерсант" твърди на 8 юни, позовавайки се на източници в Кремъл, че Путин отлага годишния си журналистически форум "Пряка линия" на живо, докато военната ситуация в Русия стане по-стабилна, което източниците определят като вероятно през ноември или декември. Източникът на "Комерсант" съобщава, че тези дати са предварителни и че Путин цели да проведе "Пряката линия" преди президентските избори през март 2024 г.

Руският елит е уморен от войната! Вече не вярва на Путин

Руският елит е уморен от войната! Вече не вярва на Путин

Готови са да преговарят за мир

ISW вече оцени, че Путин вероятно ще проведе "Пряката линия" в началото на юни 2023 г., след като руските сили превземат Бахмут, а отлагането на форума показва, че Кремъл може да възприеме превземането на Бахмут като недостатъчна информационна победа, която да компенсира цялостната нестабилна руска военна ситуация в Украйна.

Отлагането на форума "Пряка линия" допълнително илюстрира упадъка на Путин от привидно ангажиран и силен лидер към такъв, който по-често е представян като незначително ангажиран в малки инфраструктурни проекти, както ISW вече отбеляза.

Основни изводи

 • Украйна проведе контраофанзивни операции с различен резултат в поне три сектора на фронта като част от по-широките контраофанзивни усилия, които се развиват от неделя, 4 юни.
 • През нощта на 7 срещу 8 юни украинските сили проведоха ограничена, но все пак значителна атака в западната част на Запорожка област. Руските сили очевидно се защитиха от тази атака по доктринално обоснован начин и според съобщенията възстановиха първоначалните си позиции към 8 юни.
 • Руското министерство на отбраната (МО) реагира на украинската атака с необичайна степен на съгласуваност и похвали елементите на Южния военен окръг за отблъскването на атаката и възвръщането на загубените позиции.
 • Руски източници предоставиха обяснения за твърдяните руски успехи по време на атаките на 8 юни, като похвалиха ефективното използване на системите за електронна война (EW), въздушната подкрепа и противопехотните мини от руските сили срещу украинските сили.
 • Изглежда, че руските сили са изпълнили официалната си тактическа отбранителна доктрина в отговор на украинските атаки югозападно от Орикьов.
 • Украинските атаки в Западна Запорожие на 8 юни не представят пълния обхват на украинските възможности в настоящата контраофанзива.
 • Освен това следва да се отбележи, че силите на руския Южен военен окръг, разположени в този конкретен район, вероятно са по-качествена силова групировка, отколкото Русия има на други места на театъра на военните действия, и е малко вероятно техните отбранителни действия да отразяват отбранителните способности на руските групировки на други места на фронта.
 • Руските сили и окупационните власти продължават да изострят хуманитарните последици от наводненията в резултат на скъсването на язовирната стена на водноелектрическата централа "Каховка" (ВЕЦ).
 • Съобщава се, че руският президент Владимир Путин е отложил годишната си пресконференция от юни 2023 г. за ноември или декември 2023 г.
 • Руските сили продължиха да провеждат ограничени сухопътни атаки по линията Купянск-Сватово и около Кременна.
 • Украинските сили постигнаха ограничени успехи в района на Бахмут, а руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки по линията Авдиевка-Донецк.
 • Украинските сили продължиха да провеждат ограничени сухопътни атаки по административната граница между Донецка и Запорожка област.
 • Руското МО продължава да се позиционира като твърд авторитет на отбранително-промишлената база (ОПБ), като подчертава способността си да транспортира ново оборудване до фронта.
 • Съобщава се, че руските окупационни власти прибягват до наказателни мерки срещу цивилното население в окупирана Украйна поради намаляващото влияние на руските окупационни власти върху цивилното население.