В украинската столица и Киевска област е обявена въздушна тревога, а жителите са призовани да се приберат в убежища. Според официалната служба за предупреждение за въздушни нападения тревогата е обявена в цяла Украйна, включително в западните региони, отдалечени от зоната на военните действия.

Това съобщи руската служба на Би Би Си.

По-рано каналите за наблюдение на украинското въздушно пространство в "Телеграм" съобщиха за ново нападение с дрон. Такива налети обикновено предшестват ракетните удари.

Предполага се, че дроновете са били изстреляни от руснаците от югоизток, от Азовско море и от север.

Според кореспонденти в Днепропетровска област са били чути експлозии - вероятно причинени от огъня на украинската ПВО по дроновете.

Освен това каналите за наблюдение съобщиха, че руски стратегически бомбардировачи са се насочили към района на Каспийско море - обичайните им позиции за изстрелване на ракети по Украйна.

В четвъртък Русия вече беше нанесла поне един ракетен удар - две ракети по Уман в Черкаска област.

Малко преди разсъмване официалната служба за въздушна тревога на Украйна съобщи, че опасността от въздушен удар вече е преминала във всички региони, контролирани от украинското правителство.

Трета за деня въздушна тревога за Киев
Обновена

Трета за деня въздушна тревога за Киев

След атака с искандери рано сутринта

Съобщения за летящи ракети и системи за противовъздушна отбрана постъпиха по-специално от Ровненска, Житомирска, Волинска и Лвовска област.

След отмяната на въздушната тревога, около 6.30 тази сутрин, Командването на военновъздушните сили на Украйна съобщи, че ударите са осъществени от ирански дронове тип "Шахед", както и с крилати ракети. Изтреляни са от южното направление, а ракетите от стратегически бомбардировачи Ту-95МС от района на Каспийско море. На този етап информацията е за 16 ударни дрона и шест крилати ракети. Унищожени са 10 дрона и четири ракети. Отделно украинците са свалили и разузнавателни дронове.

На този етап не се съобщава къде са били попаденията.