Украйна съобщи за тежки боеве в източния регион на Донецк в петък, като украинските сили са спечелили повече позиции близо до опустошения град Бахмут. Заместник-министърът на отбраната Анна Маляр заяви, че ситуацията е напрегната във всички области на фронта, като руските сили продължават да съсредоточават усилията си върху Лиман, Бахмут, Авдеевка и Мариинка, предава Ройтерс.

По думите на Маляр, украинските войски успешно отблъскват руските атаки, макар че информацията не е била потвърдена от независими източници. Военният говорител Сергей Черевати посочи, че украинските сили са напреднали 1,2 км близо до Бахмут за последните 24 часа. Той поясни, че това е резултат недостаъчното познаване на района от страна  на руските войници, и липсата на съответстващо разузнаване и координация.

През последните дни украинските сили постигнаха бързи успехи в покрайнините на Бахмут, с цел да обкръжат разрушеният източен град, който руските сили превзеха миналия месец. В същото време, Министерството на отбраната на Русия съобщи, че продължава да отблъсква украинските атаки в южната област Запорожие.

Пригожин: Украйна си върна позиции край Бахмут

Пригожин: Украйна си върна позиции край Бахмут

Той нарече това "Позор!"

Изненадващо, украинските официални лица почти не споменават ситуацията в Запорожие, но ръководителят на кабинета на президента разкри, че при руски обстрел на болница в Гуляй поле поле в Запорожия регион са били убити младша медицинска сестра и водопроводчик.

Тези събития представляват последните развития в продължаващия конфликт между Украйна и Русия, който ескалира през последните месеци. Въпреки украинските постижения в региона на Донецк, не е ясно докога и как ще се развият събитията и дали ще има промяна в баланса на силите на терена. Международната общност продължава да призовава за мирно решение на конфликта и диалог между двете страни, за да се постигне стабилност и безопасност в региона.

ISW: Украйна атакува на три места фронта срещу Русия

ISW: Украйна атакува на три места фронта срещу Русия

В Запорожие изглежда Москва се брани с добре обучени и въоръжени сили