Всички руски "доброволчески отряди" трябва да подпишат договор с руското Министерство на отбраната до 1 юли. Съответната заповед е подписана от руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Това разкри руската служба на Би Би Си.

Британската медия се позова на заместник-министъра на отбраната Николай Панков.

Руските власти неведнъж са наричали частните военни компании "доброволчески части", така че решението на военното ведомство може да се отнася най-вече за ЧВК "Вагнер", която от няколко месеца се сражава за Бахмут. В същото време Министерството на отбраната не споменава името на ЧВК "Вагнер" (или други военни компании) в своите съобщения.

"Доброволците" ще могат да сключват индивидуални договори или с доброволчески отряди, или директно с Министерството на отбраната като военнослужещи на договор, се казва в доклада от заседанието, публикуван на сайта на министерството.

Министерството на отбраната отбелязва, че договорите "ще дадат на доброволните формирования необходимия правен статут".

"Сключването на договори с граждани означава преди всичко разширяване на обхвата на установените от държавата мерки за социална закрила и подкрепа както за тях, така и за членовете на техните семейства", заяви Николай Панков.

Самата заповед на Министерството на отбраната не е публикувана.

Според действащото руско законодателство частните военни компании (ЧВК) са забранени.

В неделя следобед основателят на ЧВК "Вагнер" Евгени Пригожин коментира заповедта на Министерството на отбраната и заяви, че неговите служители няма да подпишат договор с руското Министерство на отбраната.

Пригожин провокира Шойгу с изхранването на войниците

Пригожин провокира Шойгу с изхранването на войниците

Може да се спекулира с признанията в писмото му

"Тези заповеди и укази, които са формирани от Шойгу, те се отнасят за служителите на Министерството на отбраната и военните", цитира изявлението на Пригожин неговата пресслужба.

"ЧВК "Вагнер" няма да подписва никакви договори с Шойгу", продължава Пригожин. - "ЧВК "Вагнер" се съгласува с генералите отдясно, отляво, с командирите на части, има най-дълбок опит и е високо ефективна структура".

Основателят на частната военна компания за пореден път разкритикува и ръководството на Министерството на отбраната, като заяви, че "по-голямата част от военните части нямат такава ефективност и това е така, защото Шойгу не е в състояние да управлява правилно военните части.

Ръководителят на правозащитната организация "Гражданин. Армия. Закон" (призната за "чуждестранен агент" в Русия) Сергей Кривенко заяви през януари пред Би Би Си, че създаването на доброволчески формирования може да е свързано с възможността за легализиране на ЧВК "Вагнер".

Лондон: Враждата между ЧВК Вагнер и руското МО се ожесточава

Лондон: Враждата между ЧВК Вагнер и руското МО се ожесточава

Евгений Пригожин заяви, че армията е използвала умишлена смъртоносна сила срещу частите на Вагнер

"Сега те действат в пряко нарушение на закона "За отбраната" и попадат в обхвата на член 208 от Наказателния кодекс за незаконните въоръжени формирования", припомни той. - Като се има предвид конфликтът между основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин с ръководството на Министерството на отбраната, военните могат да използват появата на понятието "доброволчески отряди" в закона като възможност да поставят под свой контрол дейността на ЧВК, която не е свързана с набиране на затворници от изправителните колонии.