С писмо до Министерство на отбраната ръководителят на "Вагнер" иска да бъде освободен от задължението да снабдява с храна на ежедневна база руската армия. Същевременно обаче Пригожин разкрива схемата за финансиране на частната си армия през държавния бюджет и на практика - пряката връзка с държавата. В този контекст неговата частна военна армия "Вагнер" вече не е "частна", тъй като средства от държавния бюджет на Руската федерация директно са се изливали за финансиране на компанията му.

Писмото на Пригожин е публикувано както в Telegram, така и в ВКонтакте от пресслужбата "бизнесмена", като може да се спекулира с истинското му предназначение. Не веднъж до този момент Пригожин е провокирал конфликт с висшите руски военни в директно противопоставяне. В последните месеци няколко пъти Пригожин се изявява и директно с критики към Путин.

От друга страна, Пригожин е подозиран и в политически цели, прицелвайки се директно в ръководството на руската армия. Отново от друга страна, стилът на Пригожин освен провокативен, е често иронично-саркастичен, изпъстрен с много сленг и всяко едно негово изречение може да се тълкува различно. В случая разпространеното писмо от пресслужбата му е административно издържано, но може да се постави под въпрос и неговата истинност.

ISW: Връзките между Кремъл и Пригожин са все по-объркани

ISW: Връзките между Кремъл и Пригожин са все по-объркани

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната за ситуацията в Украйна

Компанията "Конкорд", която управлява множество фирми, се занимава с организацията на изхранването на руските военнослужещи, воинските части и в учрежденията на Въоръжените сили на Руската федерация от 2006 г. Това е първото изречение от писмото на Евгений Пригожин, адресирано до министъра на отбраната Сергей Шойгу. Второто изречение директно заявява, че печалбата от тази дейност отива за финансиране на проекти в Африка, Сирия и други арабски страни, където за прокарване на интересите на Руската федерация са изхарчени 147 милиарда рубли.

Готвачът на Путин жoнглира с много чинии

Готвачът на Путин жoнглира с много чинии

Пригожин е тъжен и съди всички

В писмото се припомня и че от 24 февруари 2022 година, "във връзка с възникване на срочна необходимост", компанията е започнала да изхранва военнослужещите и в зоната на т.нар. от Русия "специална военна операция". Дава се и стойността на храноден по договор - 258 рубли и средна стойност от 294 рубли. Тази стойност Пригожин обяснява с това, че компанията "Конкорд" управлява собствени производствени и логистични линии и пуска брандирана продукция.

От края на април и началото на май месец 2023 г. обаче, пише Пригожин, към него са започнали да постъпват, по телефона, "множество искания от високопоставени лица" да включи в снабдителната си дейност с бранд на Министерство на отбраната "не е за продажба", свързани със същите тези високопоставени лица фирми. Цените им обаче в много случаи са многократно завишени, а за това Пригожин не веднъж вече е съобщавал.

На 6 юни 2023 година е станало ясно, че се планира увеличение на стойността на храноден в Министерство на отбраната - на 358 рубли и нагоре в зависимост с цени на доставчик и според списък на "лоялни доставчици", включително и такива, които са със собственици от "неприятелски държави".

Това би довело до загуби, безконтролно разходване на средства от бюджета на Руската федерация, невъзможност за контрол над изразходваните средства. Също така Пригожин заявява, че това решение ще бъде удар по неговата бизнес репутация, както и това, че то (решението) не отговаря на интересите на Руската федерация.

Затова и при тези обстоятелства, Пригожин иска компанията "Конкорд" и дъщерните й фирми да бъдат освободени от задължението да организират и снабдяват изхранването на руските военнослужещи на фронта в Украйна. Невъзможно е да участвам в безконтролно разхищаване на средства, заявява Пригожин.

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

Блогъри настояват Готвачът на Путин да смени Шойгу

Пригожин иска от Сергей Шойгу да състави план със срокове и отговорни лица, които да поемат задълженията на компанията "Конкорд".

Снимка 621988

Източник: t.me/concordgroup_official

САЩ удариха свързани с "готвача на Путин" и "руската ферма за тролове" лица и компании

САЩ удариха свързани с "готвача на Путин" и "руската ферма за тролове" лица и компании

Нови санкции срещу Евгений Пригожин

Снимка 621987

Източник: t.me/concordgroup_official