Две руски компании, свързани с "готвача на Путин" Евгений Пригожин, ще разработват три блока от находища на газ и петрол в Сирия, съобщи "Новая газета". Става дума за компаниите "Велада" и "Меркурий",

Компании на Пригожин осигуряват храната в Кремъл. Освен това той ръководи дейността на руски военни компании, сред които е придобилата известност с действията си в Сирия и в Африка частна армия "Вагнер".

През декември 2019 г. парламентът на Сирия прие закони, уреждащи договорите с руските фирми. Общата площ на находищата е близо 12 хиляди квадратни километра, а запасите от газ в тях, според оценки на сирийските власти, са около три четвърти трилион кубични метра.

Частната армия „Вагнер“  се освети на официални преговори Шойгу-Хафтар

Частната армия „Вагнер“ се освети на официални преговори Шойгу-Хафтар

Соченият като неин собственик Евгений Пригожин е участвал…

Фирмата "Велада" е основана през 2015 г. от Екатерина Трофимова, служителка в свързаната с Пригожин компания "Конкорд мениджмънт и консълтинг". През 2018 г. Трофимова напусна и замина за САЩ. Тя коментира пред "Новая газета", че имала само номинална роля във "Велада" и че фирмата е била записана на нейно име по молба на счетоводния отдел на "Конкорд". След нейното оттегляне постът й е поет от студентката Даря Барановская, която отказва да отговори на въпросите на вестника.

Компанията "Меркурий", според изданието, е осигурявала храната на руските военни в Далечния изток през периода 2015-2018 г. След това се е заела с проучване на находища в Сирия.

„Готвачът на Путин“ оглави медийна група

„Готвачът на Путин“ оглави медийна група

Групата е наречена „Патриот“…

За връзката на "Меркурий" с Пригожин още през февруари 2019 г. съобщи изданието "Настоящее время". Сирийските власти признават, че работят с тази фирма от 2017 г.

"Новая газета" пише още, че през 2016 г. компанията "Евро Полис", свързана частната армия "Вагнер", се е споразумяла с властите в Сирия, че ще изтласка "джихадистите" от газовите находища, срещу което ще получи една четвърт от добива им. Според информацията, с която разполага изданието, сирийското правителство е ратифицирало това споразумение през месец в май 2017 г. Находищата се намират на левия бряг на река Ефрат в райони, които сега са под контрола на официален Дамаск и руските му съюзници.

Bloomberg: „Готвачът на Путин“ изпраща наемници в 10 африкански страни

Bloomberg: „Готвачът на Путин“ изпраща наемници в 10 африкански страни

Пригожин е собственик на частната армия "Вагнер" и "фермата за тролове"...

Вестникът допълва, че структури на Евгений Пригожин получават ежемесечно в Сирия ресурси на стойност около 20 милиона долара. Според изданието, посочените две фирми са само част от неговите компании, участващи в разпределението на сирийските ресурси.

От пресслужбата на "Конкорд" отричат, че "Велада" и "Меркурий" са свързани с Пригожин.