На 12 юни украинските сили продължиха със своите контраофанзивни операции в поне три сектора на фронта и постигнаха териториални успехи. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр съобщи на 12 юни, че през изминалата седмица украинските сили в направленията Донецк и Тавриск (Запорожие) са напреднали с 6,5 км и са си върнали 90 кв. км територия.

Това се посочва в дневния анализ на военната кампания в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Маляр добави, че за същия период украинските сили са освободили едно населено място в западната Запорожка област и шест населени места в източната Запорожка и западната Донецка област.

Говорителят на Източната група сили на Украйна полковник Серхий Череват заяви, че украинските войски са продължили контраатаките по фланговете на Бахмут и са напреднали с 250 до 700 метра в неуточнени райони в покрайнините на града.

Руски източници отбелязаха, че украинските сили са продължили контраатаките по руските позиции югозападно, северно и северозападно от Бахмут, особено край Берхивка (3 км северозападно от Бахмут).

Геолокационни кадри, публикувани на 12 юни, допълнително показват, че украинските сили са постигнали ограничен напредък в западната част на Донецка област, южно от Велика Новосилка.

Руски военни блогъри твърдят, че руските сили се опитват да контраатакуват в този район и през 12 юни са продължили сраженията в района на западната част на Донецка и източната част на Запорожка област.

Руски военни блогъри съобщават допълнително за украинска бойна активност в западната част на Запорожка област в района на Орихов, но отбелязват, че интензивността на атаките в този сектор е намаляла донякъде.

Съобщава се, че руските сили са започнали контраатака на 12 юни в западната част на Донецка област след украинските тактически успехи в района на укрепения пункт Времивка на 11 юни. Руски източници съобщават, че елементи на руската 127-а мотострелкова дивизия (5-та армия, Източен военен окръг) са предприели мащабна контраатака срещу украинските сили в района на релефа Времивка на 12 юни.

Блинкън: Украйна ще принуди Русия да преговаря

Блинкън: Украйна ще принуди Русия да преговаря

Прогноза от Белия дом

Към момента на публикуването на тази публикация руските сили не са постигнали потвърдени териториални придобивки при тези контраатаки, въпреки че някои руски източници съобщават, че руските сили са си върнали Макаривка (на 5 км южно от Велика Новосилка).

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи, че към 12 юни украинските сили все още контролират Макаривка.

Руски източник съобщи, че сраженията в прохода Времивка продължават и резултатите от тях не са ясни.

Заклетият националист и бивш руски офицер Игор Гиркин твърди, че ако тези доклади са верни, те потвърждават успеха на руската тактика за гъвкава отбрана в района и че руското военно командване се грижи повече за изтощаването на украинските сили, отколкото за възвръщането на територии.

Гиркин твърди, че типичната отбрана на руските сили е да се оттеглят в тиловите райони, за да измъкнат украинската пехота от обсега на украинската противовъздушна отбрана и електронна война. Гиркин твърди, че след това руските сили атакуват района с танкова и противовъздушна подкрепа, за да попречат на украинските сили да разположат елементи на противовъздушната отбрана напред към новозавоюваните райони.

Руските военни блогъри твърдят, че лошите метеорологични условия са приземили руските самолети, което е затруднило руската отбрана срещу украинските атаки в близост до административната граница между Донецка и Запорожка област.

Руски източници твърдят, че украинските сили са успели да постигнат тактически успехи на 11 юни поради силния дъжд и мъглата, които са попречили на руските Въздушно-космически сили (ВКС) и армейската авиация да нанесат удари по концентрациите на украинските сили.

Източването на язовир Каховка в Украйна напомня за минали и настоящи войни

Източването на язовир Каховка в Украйна напомня за минали и настоящи войни

През 1941 г. отстъпващите съветски сили взривяват огромния язовир Днепър в Запорожие, за да забавят германско нападение

Руските ВКС и армейската авиация обаче са възобновили интензивните въздушни удари срещу украинските сили на 12 юни, след като дъждът е преминал.

Гиркин твърди, че времето ще играе важна роля при определянето на резултата от операциите в този сектор през следващите дни.

На 11 юни финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че е получил заповед от руското Министерство на отбраната (МО) да подчини силите си на руското военно командване. Пригожин публикува твърдян откъс от писмото на руското МО, в което се нарежда на "Вагнер" и други руски доброволни военни формирования да информират Съвместния щаб на руската групировка на силите за числеността на силите си, резервите и доставките, които са получили от руското МО, до 15 юни.

По-рано, на 10 юни, руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че до 1 юли руските доброволчески формирования трябва да подпишат договори директно с руското МО.

По-късно Пригожин твърди, че Вагнер получава 2,5 пъти повече новобранци след неотдавнашните "провокативни съобщения за необходимостта от прекратяване на съществуването на частната военна компания ЧВК "Вагнер", като заявява, че руските доброволци се присъединяват към "Вагнер", за да избегнат подписването на договори с руското МО.

След загубата на първите танкове Украйна иска още "Леопард" 2 от Германия

След загубата на първите танкове Украйна иска още "Леопард" 2 от Германия

Всеки "Леопард" струвал колкото тежестта си в злато за една решителна офанзива

Пригожин обвинява руското МО, че използва тези усилия за официализиране, за да навреди на "Вагнер" на фона на продължаващите украински контрадействия.

Усилията на руското МО за формализиране на дейността вероятно имат за цел да централизират контрола върху руския нередовен персонал и доставки в отговор на контраофанзивата на Украйна, както и да ограничат независимостта на Пригожин. Свързан с "Вагнер" военен блогър твърди, че новият указ на Шойгу узаконява унищожаването на ЧВК и че руското МО ще използва този указ, за да спре да предоставя на силите на "Вагнер" боеприпаси, медицинска помощ и военно оборудване.

Членът на Комисията по отбрана към Държавната дума на Русия (и заклет критик на Вагнер) Виктор Соболев твърди, че руското МО няма да разреши на доброволци да участват във военни действия, без да са подписали военен договор с руското МО, което може да направи незаконно действието на силите на "Вагнер" на фронтовата линия.

Руските военни блогъри намекнаха, че заповедта може да позволи на руското МО да задържи по-дълго на фронтовата линия военнослужещите, които са на договор, тъй като според тях руското МО е по-малко склонно да спазва сроковете на договорите, отколкото ЧВК като "Вагнер".

Един от известните военни блогъри твърди, че моментът на изявлението на Шойгу е странен, като се има предвид, че украинските сили току-що са започнали контранастъпление, а друг отбеляза, че руското МО дава приоритет на бюрократичното премахване на "Вагнер", вместо да се съсредоточи върху контранастъплението.

По подобен начин руското военно командване разпореди формализирането на опълченията на Донецката и Луганската народна република (ДНР и ЛНР) през януари и февруари преди руската зимна офанзива.

Украйна се похвали с още отвоювани територии
Обновена

Украйна се похвали с още отвоювани територии

Видео показва войници да издигат украинското знаме в село Сторожевое в Донецка област

Шойгу и руското военно командване може би използват лоста, който евентуално възвръща благоволението на руския президент Владимир Путин, след като руските сили успешно проведоха някои отбранителни операции в Южна Украйна, за да продължат формализирането на руските нередовни сили, което вероятно първоначално са планирали през зимата на 2023 г.

Операциите на Пригожин на фронтовата линия в Бахмут през зимата и пролетта на 2023 г. и липсата на решителни победи на руското МО в Донбас може да са ограничили способността на руското МО да преследва желаната от него формализация на руските сили.

Този ход вероятно е военно обоснован и отчасти не е свързан със спора с Пригожин, тъй като официалното отчитане и прекият контрол върху масива от нередовни формирования на Русия вероятно ще позволят на руското военно командване да пренасочва сили при необходимост.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров продължава да полага усилия да се сближи с руското МО и да се дистанцира от финансиста на "Вагнер груп" Евгений Пригожин.

На 12 юни Кадиров съобщава, че няколко чеченски командири, включително командирът на специалните сили на "Ахмат" генерал-майор Апти Алаудинов, са се срещнали с руския заместник-началник на Генералния щаб генерал-полковник Алексей Ким, за да подпишат военен договор с руското МО, който ще предостави на силите на "Ахмат" същия правен статут, права и привилегии като на официалния персонал на МО.

Кадиров подчерта значението на този договор за ефективността на войските на "Ахмат" и заяви, че чеченските бойци са допринесли за подкрепата на руските операции в Украйна.

ISW: Украйна атакува, но е рано да се говори за пробив

ISW: Украйна атакува, но е рано да се говори за пробив

Таен указ узаконява съществуването на "Вагнер" в Русия

Публичното демонстриране на съгласие с руското МО от страна на Кадиров още повече приравнява него и войските на Ахмат към официалния руски военен апарат, като същевременно отдалечава Кадиров от Пригожин, който забележимо се противопоставя на договорите с МО като директна атака срещу групата "Вагнер".

Кадиров вероятно ще продължи да полага усилия да си спечели благоразположението на МО, тъй като се опитва да увеличи значението на чеченските войски.

Основни изводи

  • На 12 юни украинските сили продължиха контраофанзивни операции в поне три сектора на фронта.
  • Съобщава се, че руските сили са предприели контранастъпление на 12 юни, след като на 11 юни украинските сили са постигнали тактически успехи в близост до укрепения пункт Времивка в западната част на Донецка област.
  • Руските военни блогъри твърдят, че лошите метеорологични условия са приземили руските самолети, което е затруднило руската отбрана срещу украинските атаки в близост до административната граница между Донецка и Запорожка област.
  • На 11 юни финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че е получил заповед от руското министерство на отбраната (МО) да подчини силите си на руското военно командване.
  • Усилията на руското МО за формализиране на дейността вероятно имат за цел да централизират контрола върху руския нередовен персонал и доставки в отговор на контраофанзивата на Украйна, както и да ограничат независимостта на Пригожин.
  • Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров продължава да полага усилия за риторично сближаване с руското Министерство на отбраната (МО) и за по-нататъшно дистанциране от финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин.
  • Руските сили провеждат ограничени наземни атаки южно от Кремина.
  • Украинските и руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки в района на Бахмут.
  • Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки по линията Авдийвка-Донецк.
  • Украинските сили проведоха сухопътни атаки близо до административната граница на Донецка и Запорожка област и постигнаха успехи към 12 юни.
  • Руски източници съобщиха, че украинските сили са провели ограничени контраофанзивни операции югозападно от Орикьов.
  • Според съобщенията видеоматериал в социалните мрежи, разпространен на 12 юни, показва руски бариерни части, които стрелят по руски сили, напуснали позициите си някъде в Украйна.
  • Русия продължава да укрепва правния режим в окупираните райони на Украйна, в които е въведено военно положение.