Украйна съобщи за нови отвоювани територии от началото на контранастъплението си, съобщава "Ройтерс".

Киев твърди, че украинските войски са превзели четвърто село в югоизточната част на страната - ден, след като беше докладван първи малък напредък срещу руските сили.

Видеозапис, публикуван в интернет, показва войници, които издигат украинското знаме в Сторожевое в Донецка област. Украинският министър на отбраната пък благодари на 35-а бригада на морската пехота за връщането на контрола над селото.

Украйна наложи строго оперативно мълчание, за да не компрометира операцията, целяща отвоюване на територии на изток и юг и прекъсване на сухопътната връзка, която Русия използва за снабдяване на окупирания Кримски полуостров.

Украйна съобщава за върнати няколко града – в Донецк и Запорожие

Украйна съобщава за върнати няколко града – в Донецк и Запорожие

Партизани взривили жп линия в Запорожие

Миналата седмица Москва потвърди, че контранастъплението е започнало, но досега го описва като провал и показва изображения на унищожени американски и германски бойни машини и танкове.

Вчера Украйна съобщи, че нейните сили са освободили три села - Благодатное, Нескучне и Макаровка, които се намират в покрайнините на Донецка област до Запорожка област. Сторожевое е в съседство с Благодатное.

Ако бъде потвърден, докладваният напредък е скромен - Макаровка е на около 5 км от предишните позиции на фронтовата линия.

Руски военни блогъри посочват, че боевете за Макаровка продължават, но потвърждават, че украинските сили са превзели Благодатное и Нескучно.

Руските сили са изградили обширни укрепления, за да се отбраняват от атаките на украинските войски, обучени и оборудвани от Запада.

ISW: Украйна атакува, но е рано да се говори за пробив

ISW: Украйна атакува, но е рано да се говори за пробив

Таен указ узаконява съществуването на "Вагнер" в Русия

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи в редовната си актуализация на бойните действия, че през последните 24 часа са се провели 25 сражения край Бахмут, Авдеевка и Маринка в Донецка област и близо до Билохоривка в Луганска област.

Говорителят на източната група войски на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий заяви, че украинските сили са продължили да контраатакуват по фланговете на Бахмут и са отблъснали руските сили с до 700 метра.

Миналия месец Русия обяви, че е превзела опустошения град след едни от най-кървавите боеве от началото на войната.

И двете страни твърдят, че техните сили са си нанесли тежки загуби през последната седмица.

По-късно днес руското министерство на отбраната съобщи, че е отблъснало опитите за настъпление на украинските сили в Донецка и Запорожка област и е поразило цели, нанасяйки удари с високопрецизни ракети с морско базиране.

Донецка област в Източна Украйна и Запорожка област в югозападната част на страната са сред петте региона, включително Кримския полуостров, чиято анексия Москва обяви през септември миналата година.

Украинска военна част загуби повечето си бронетранспортьори Bradley

Украинска военна част загуби повечето си бронетранспортьори Bradley

Данни на Франс Прес