Източването на един от най-големите резервоари в Европа в резултат на разрушаването на язовир Каховка разкри потопени военни обекти, които напомнят за минали и настоящи войни на украинска земя, пише "Ройтерс".

В дъждовна сутрин близо до южния град Запорожие, екип от водолази и експерти по подводно разминиране от Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна се бори в понеделник с елемент за управление на ракета С-300. Беше паднал във водата след пълномащабното нахлуване на Русия и беше затрупан във водорасли и почва.

Фрагментът от ракетата беше забелязан в плитки води в събота от местен жител, който се разхожда по новообразувания плаж. Ръководителят на екипа по разминиране Александър Чечко каза, че нивото на водата на мястото е спаднало с около четири метра.

Той каза, че количеството експлозиви или опасни предмети, за които звеното е било извикано да се справи, е нараснало няколко пъти, откакто язовир Каховка беше разрушен миналия понеделник.

Министърът на околната среда на Украйна каза, че резервоарът Каховка е загубил близо три четвърти от обема си. Преди бедствието резервоарът съдържаше 18 кубични километра вода.

Всяка страна обвинява другата за разрушаването на язовира миналата седмица, но нарастват доказателствата, че е имало експлозия в язовира около времето, когато се срути, според доклади на украинското и американското разузнаване и сеизмични данни от Норвегия. Русия контролираше язовира, когато беше разрушен.

С-300, използван както от Русия, така и от Украйна, е ракета от съветската ера, създадена за прихващане на въздушни цели, като например по-големи ракети. Русия също използва модифицирани С-300 за поразяване на наземни цели в Украйна. Не е ясно коя страна е изстреляла извадената ракета.

Чечко каза, че взривоопасните остатъци от войната с Русия не са единственото нещо, разкрито от по-ниското ниво на водата, тъй като разрушаването на язовира е разкрило спомени за предишни войни.

"Ние често откриваме останки от ракети С-300, останки от ракети Смерч, а след като водата (нивото) падна, откриваме боеприпаси от Втората световна война", каза той.

Украинската информационна агенция УНИАН публикува видео в неделя, показващо човешки останки върху пресъхналото корито на резервоара, които според тях са от Втората световна война. Един от разлагащите се черепи е бил с каска, подобна на тези, носени от войниците на нацистка Германия.

Голяма част от южна Украйна, включително района около източения резервоар, са свидетел на жестоки битки през Втората световна война между съветската и германската армия. Украйна казва, че 8 милиона нейни жители са убити в тази война, значителна част от общите загуби на Съветския съюз.

Разрушаването на язовир Каховка дава и други исторически отзвуци: през 1941 г. отстъпващите съветски сили взривяват огромния язовир Днепър в Запорожие, за да забавят германското нападение.

Русия е научила много след 15 месеца война

Русия е научила много след 15 месеца война

Какви са предизикателствата пред украинското контранстъпление