Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че "на сегашния етап" не се обсъжда създаването на руска военна база в Беларус, но има "ангажименти, компенсиращи липсата ѝ".

По-рано днес беше съобщено, че Беларус отказа да разположи руска военна база на своя територия. Външният министър на страната Владимир Макей обяви, че подобен акт не би имал "нито практически, нито политически, нито военен смисъл". Той подчерта, че решението на Минск е продиктувано от националните интереси, а не под външен натиск.

Минск: Независимостта ни е свята, не се обединяваме с Русия

Минск: Независимостта ни е свята, не се обединяваме с Русия

Беларус не приема да бъде погълната…

Във връзка с това първият заместник председател на комисията по отбрана в руската Дума Андрей Красов заяви, че такава военна база би била "чадър за безопасност" и че беларуската страна е постъпила недалновидно, съобщиха руските медии.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че отказът на Беларус е "неприятен епизод".

Междувременно беше съобщено, че двете страни работят по общ данъчен кодекс. Минск категорично отрече това да е стъпка към създаване на конфедерация между двете страни.

Лукашенко настоя да не се "пълзи на колене" пред Русия

Лукашенко настоя да не се "пълзи на колене" пред Русия

"Не трябва да крещиш, да атакуваш и прочие, но трябва да се грижиш за интересите си."

Припомняме, в края на миналата година се появиха съобщения за натиск от страна на Москва за "по-дълбока интеграция" на двете страни, която наблюдателите нарекоха "пълзяща анексия" и "поглъщане" на Беларус от Русия. През последните месеци Лукашенко имаше няколко срещи с руския президент Владимир Путин, на които е решено да се създадат работни групи за обсъждане на "интеграцията". Москва вече оказва натиск за въвеждане на обща валута. Президентът на Беларус обаче обяви, че тя трябва да следва модела на еврото и че не може да става дума тази обща валута да е рублата.

На 5 декември 2018 г. Лукашенко се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва, в опит да реши спорните въпроси. Несъгласията са свързани с повишаването от страна на Москва на данъка върху добива на полезни изкопаеми, цената на руския нефт за Беларус, както и на руския газ. Тогава не беше постигнато съгласие.

В края на декември отново имаше среща между двамата, около която все още има много неизвестни. В някои руски медии се появиха публикации, че Лукашенко се е огънал пред руския натиск и е приел "сливане" на Беларус с Русия, което би било фактическо анексиране на Беларус при отказ от суверенитет от страна на Минск.

Официално Кремъл не отрече варианта за "сливане", като беше заявено, че двете страни "вървят една към друга".

Очакваше се на 31 декември Лукашенко да излезе с официално изявление, от което да стане ясно дали е отстъпил пред ултиматума на Москва. Такова изявление обаче не последва.

В предходните месеци президентът на Беларус нееднократно алармираше за аспирациите на Русия да лиши Беларус от суверенитет.

На 14 декември той заяви, че "Беларус е готова към поетапна интеграция с Русия", но е безполезно Москва да използва натиск.

"Да ни шантажират и да се опитват да ни огънат, притискайки с коляно гърдите ни, е безполезно. Ние трябва да вървим към интеграция в името на единението на нашите народи. Не мога да приема задкулисни машинации, всичко трябва да е честно и открито" - посочи Лукашенко.