Независимостта е свята, Беларус няма да създава никакви съвместни органи за управление с Русия, заявиха от президентската администрация в Минск през Би Би Си.

Повод за коментара е публикация в руския в. "Комерсант", в която се твърди, че двете страни частично ще обединят икономиките си и фактически тръгват към създаването на конфедеративна държава.

По думите на Наталия Ейсмонт, пресаташе на беларуския президент Александър Лукашенко, твърденията на "Комерсант" са просто журналистически клишета.

Times: Путин има апетити към Беларус, но Лукашенко може да се обърне към Запада

Times: Путин има апетити към Беларус, но Лукашенко може да се обърне към Запада

Путин иска да остане на власт…

Вестникът публикува фрагменти от програма за икономическа интеграция с позоваване на документ, за който се твърди, че е подписан от премиерите на Русия и Беларус Дмитрий Медведев и Сергей Румас на 6 септември.

Заместник-главният редактор на "Комерсант" Дмитрий Бутрин коментира, че това е радикален проект за икономическа интеграция, аналогична на конфедерация или дори федерация от държави.

"Става дума за поглъщане на почти изцяло държавната икономика на Беларус от силно одържавената икономика на Русия." - се казва в статията.

В нея се казва още, че се предвижда до 2021 г. да влезе в сила единен данъчен кодекс, банков и финансов надзор, митническа политика, единен регулатор на енергийните пазари. Вестникът не посочва конкретика по реализацията на тези мерки - например по какво посочената митническа политика би се различавала от сега действащата политика на Евразийския икономически съюз.

Лукашенко: Руснаците се държат варварски с нас, третират ни като васали

Лукашенко: Руснаците се държат варварски с нас, третират ни като васали

Русия не изпълнява ангажиментите си…

"Условията са нереални, а най-удивителни в тази статия са сроковете", коментира пред Би Би Си Вадим Йосуб, старши анализатор в "Алпари Евразия".

"Когато се пише, че за година или година и половина ще се унифицират Гражданския кодекс, данъчната система, банковата и митническата система, и т. н. - това е фантастика." - посочва той.

По думите му, за Беларус подобна интеграция е неизгодна от икономическа гледна точка. Наред с това Минск ще трябва да се присъедини към руските контрасанкции и на свой ред да стане обект на допълнителни санкции.

"Ако идеята е Беларус и Русия да са равностойни в управлението, Москва няма да приеме това. Ако е пропорционално на тежестта на страните, няма да го приеме Минск. Другото е просто преговори между столиците - т.е. същото, което е налице и в сегашния момент. Публикацията не добавя нищо ново." - констатира политическият наблюдател от TUT.BY Артьом Шрайбман.

"Проектът за програма ще стане програма само тогава, когато бъде подписан от двамата президенти", обяви Наталия Ейсмонт.

В основата на който и да е процес е заложено положението за независимостта на Беларус и Русия, добави тя.

Лукашенко: Може да разкъсат страната ни като Украйна

Лукашенко: Може да разкъсат страната ни като Украйна

Той призова беларусите към „затягане на дисциплината“…

"В интеграционните процеси предприемаме само такива стъпки, които са икономически целесъобразни. Не създаваме никакви съвместни органи. Страните не са готови за това." - подчерта Ейсмонт.

Припомняме, в края на миналата година се появиха съобщения за натиск от страна на Москва за "по-дълбока интеграция" на двете страни, която наблюдателите нарекоха "пълзяща анексия" и "поглъщане" на Беларус от Русия. През последните месеци Лукашенко имаше няколко срещи с руския президент Владимир Путин, на които е решено да се създадат работни групи за обсъждане на "интеграцията". Москва вече оказва натиск за въвеждане на обща валута. Президентът на Беларус обаче обяви, че тя трябва да следва модела на еврото и че не може да става дума тази обща валута да е рублата.

На 5 декември 2018 г. Лукашенко се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва, в опит да реши спорните въпроси. Несъгласията са свързани с повишаването от страна на Москва на данъка върху добива на полезни изкопаеми, цената на руския нефт за Беларус, както и на руския газ. Тогава не беше постигнато съгласие.

В края на декември отново имаше среща между двамата, около която все още има много неизвестни. В някои руски медии се появиха публикации, че Лукашенко се е огънал пред руския натиск и е приел "сливане" на Беларус с Русия, което би било фактическо анексиране на Беларус при отказ от суверенитет от страна на Минск.

Лукашенко търси варианти за доставки на нефт от Балтика

Лукашенко търси варианти за доставки на нефт от Балтика

Сега Беларус е зависима от руския нефт…

Официално Кремъл не отрече варианта за "сливане", като беше заявено, че двете страни "вървят една към друга".

Очакваше се на 31 декември Лукашенко да излезе с официално изявление, от което да стане ясно дали е отстъпил пред ултиматума на Москва. Такова изявление обаче не последва.

В предходните месеци президентът на Беларус нееднократно алармираше за аспирациите на Русия да лиши Беларус от суверенитет.

На 14 декември той заяви, че "Беларус е готова към поетапна интеграция с Русия", но е безполезно Москва да използва натиск.

"Да ни шантажират и да се опитват да ни огънат, притискайки с коляно гърдите ни, е безполезно. Ние трябва да вървим към интеграция в името на единението на нашите народи. Не мога да приема задкулисни машинации, всичко трябва да е честно и открито" - посочи Лукашенко.