За да остане на власт и след края на мандата си руският президент Владимир Путин може да опита да превземе Беларус, прогнозира анализаторът на в. "Times" Роджър Бойъс.

По думите му обаче в тази ситуация президентът на Беларус - Александър Лукашенко, може да се окаже съюзник на Запада.

Мандатът на Путин приключва през 2024 г., а в конституцията ясно е записано, че никой не може да бъде избиран за президент повече от два поредни мандата, напомня Бойъс. Най-привлекателният вариант за него е сливане на Русия с Беларус, посочва анализаторът.

Лукашенко: Руснаците се държат варварски с нас, третират ни като васали

Лукашенко: Руснаците се държат варварски с нас, третират ни като васали

Русия не изпълнява ангажиментите си…

Още през 1996 г. Русия и Беларус подписаха договор за създаване на съюзна държава, предполагащ създаване на федерация. Ако икономиките на двете страни бъдат изцяло интегрирани, ще се появи по-голяма държава, "Русия плюс". В този случай Путин би могъл без особени проблеми да оглави новата държава.

Проблемът с този сценарий е в това, че в Минск управлява човек, който също няма намерение да напуска поста си, подчертава Бойъс.

Беларус може да избегне лепкавите обятия на Путин, прогнозира той.

Лукашенко: Русия ни мачка, затова трябва да се договаряме с ЕС

Лукашенко: Русия ни мачка, затова трябва да се договаряме с ЕС

Това води до истерия в Москва...

Например, избирането на Владимир Зеленски за президент на Украйна може да промени отношенията между Киев и Москва. Путин може да реши, че лесно ще надделее, но политическата наивност на новия украински президент може да се окаже капан. Зеленски иска мир в Източна Украйна без да дава никакви територии на Русия. Путин иска разхлабване на западните санкции, не иска да отстъпва никакви позиции.

Има риск сега Путин да възобнови конфликта с надеждата, че каквито и да са мирните договорености, те ще бъдат сключени според неговите желания. Но поредна ескалация на конфликта в Донбас ще доведе само до нови санкции от страна на Запада и дори от страна на Китай.

Каквото и да прави Путин по границите на страната си, рискува да покаже фундаменталната слабост на Русия. Икономиката й е значително отслабена след налагането на санкциите и падането на цените на петрола и газа.

Лукашенко: Може да разкъсат страната ни като Украйна

Лукашенко: Може да разкъсат страната ни като Украйна

Той призова беларусите към „затягане на дисциплината“…

Да, Русия ще засили натиска срещу Лукашенко за създаване на съюзна държава. Целта е не само удължаване на управлението на Путин, но и настъпление към границите на ЕС и НАТО.

Не става дума Лукашенко да бъде убеждаван да се присъединява към ЕС, нито към НАТО. Но ако Москва продължи да го притиска в ъгъла, той може да се обърне за помощ към МВФ. Фондът ще настоява за сериозни икономически реформи.

Лукашенко може да потърси и финансиране от страна на ЕС, но Брюксел ще настоява за честни избори, уважение към неправителствените организации и мораториум върху смъртното наказание.

Но ние сме в състояние да дадем на Путин да разбере, че не може да се отнася с бившите съветски републики като с бащиния, обобщава Роджър Бойъс.

Лукашенко търси варианти за доставки на нефт от Балтика

Лукашенко търси варианти за доставки на нефт от Балтика

Сега Беларус е зависима от руския нефт…