Към момента няма конкретни крайни срокове за утвърждаване на "пътна карта" за интеграцията на Русия и Беларус. Това обяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

Той също така отбеляза, че информациите в медиите по тази тема имали "чисто предварителен характер", въпреки че "вече е свършена много сериозна работа и от двете страни".

Днес в. "Комерсант" написа, че Москва и Минск планират да преминат към единни данъчни и граждански кодекси като част от интеграцията на техните икономически системи от януари 2021 г.

Times: Путин има апетити към Беларус, но Лукашенко може да се обърне към Запада

Times: Путин има апетити към Беларус, но Лукашенко може да се обърне към Запада

Путин иска да остане на власт…

Освен това беше съобщено, че страните възнамеряват да унифицират счетоводството на собствеността, почти напълно да обединят банковия надзор, като същевременно поддържат две централни банки, да въведат единен регулатор на пазарите на нефт, газ и електроенергия и да установят хармонизирано държавно регулиране на отраслите.

Авторът на материала в "Комерсант" отбеляза, че тази степен на интеграция е по-висока от тази на Европейския съюз, като добави, че от 2022 г. може да се говори за практически конфедеративна държава, която въпреки това няма да бъде равностойна за двете страни, тъй като руската икономика е 29 пъти по-голяма от тази на Беларус.

В края на 2018 г. Беларус и Русия се договориха да създадат работна група за решаване на проблемни въпроси и развитие на икономическата интеграция. По-късно страните обмениха предложения за сътрудничество.

Беше решено до 1 ноември да се разработят около 28 пътни карти за интеграция в различни области, до средата на 2020 г. - унифицирано законодателство, а от 2021 г. да се включат единни правила на пазара на петрол и газ, в промишлеността, селското стопанство и транспорта.

Москва не обмисля идеята за обединение на Русия и Беларус за задържане Путин на власт

Москва не обмисля идеята за обединение на Русия и Беларус за задържане Путин на власт

Тези твърдения без доказателства нямат нищо общо с въпросите, обсъждани от Кремъл