Държавната агенция за наблюдение на интернет в Русия блокира 13 сайта и групи в социални мрежи, свързани с украинското протестно движение в Украйна, което подпомогна свалянето на президента Виктор Янукович, съобщи „Москоу Таймс".

В официално изявление от „Роскомнадзор" съобщиха, че са наредили на главния прокурор да прекрати достъпа до повече от дузина страници в най-голямата социална мрежа на страната - „Вконтакте" - тъй като са „пропагандирали дейността на украинските националистически групи, насърчавайки тероризма и участието в незаконни масови безредици".
Най-голямата група в подкрепа на проевропейски настроените украинци, която наброява 500 000 последователи, вече не е достъпна за руските интернет потребители.

Докато почти всички руски медии традиционно са под управлението на Москва, интернет дълго време остана единственото поле на свободното слово в Руската федерация. Това се промени през 2008 г., когато бе създадена Федералната служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и съобщенията, наричана за краткост „Роскомнадзор".

Припомняме, че в средата на януари група депутати от Думата, начело с Ирина Ярова от „Единна Русия", внесоха нов пакет законови поправки, насочени към борбата срещу тероризма. Те предвиждат всички доставчици на комуникационни услуги на територията на Руската федерация да записват цялата кореспонденция на клиентите с вътрешни IP-адреси за период от половин година.