Законопроект, въвеждащ забрана за осиновяване на деца от Руската федерация от граждани на страни, които позволяват смяна на пола, ще бъде внесен в Държавната дума, след като авторите прегледат внимателно текста.

Това съобщи за ТАСС депутатът от Държавната дума и член на парламентарната комисия по разследване на престъпленията на киевския режим срещу деца Яна Лантратова (Справедлива Русия - За истината), която възнамерява да бъде съавтор на инициативата.

Русия окончателно забрани смяната на пола

Русия окончателно забрани смяната на пола

Изключение се прави по медицински причини при децата

"Категорично подкрепям инициативата на моите колеги. Сега трябва много внимателно да се изработи текстът на законопроекта. Важна е концепцията - да изпращаме децата в семействата само когато можем да наблюдаваме и да сме сигурни, че те ще бъдат в безопасност и ще бъде отгледана в традиционно семейство, където има майка и татко", отбеляза Лантратова.

В понеделник ръководителят на комисията по сигурността и борбата с корупцията към Държавната дума Василий Пискарьов обяви разработването на законопроект, който ще установи забрана за осиновяване на деца от Руската федерация за граждани на държави, които позволяват смяна на пола - както чрез издаване на документи и чрез медицинска намеса.

Пискарьов заяви пред ТАСС, че "това е необходима мярка за защита на правата на децата в условия, когато в редица страни се нарушават законите на природата и децата стават жертви на жестоки експерименти с пола". Според него, днес е невъзможно да се гарантира на осиновено дете, че "по-късно няма да попадне в еднополово семейство, ако някой от родителите смени пола си".

Както Лантратова отбеляза на свой ред, преди няколко години в медиите се появиха истории за това как осиновени деца от Руската федерация "са били използвани като роби в някаква ферма, имаше случаи на насилие, педофилия, малтретиране и осиновяване от гей двойки".

"Ситуацията се усложнява от факта, че с преминаването на границата детето напуска полето на нашата юрисдикция и ние вече не можем да му помогнем. Това е, което ни тревожи, подчерта Лантратова. Тя добави, че в Русия органите по настойничество контролират престоя на детето в ново семейство - "те гледат условията, в които живее, какви отношения се развиват у дома. И ако бъдат открити незаконни действия, детето може да бъде извадено от такова семейство. Да, разбира се, има много въпроси относно системата и нейната работа не може да се нарече идеална, но все пак осигурява известна степен на защита и контрол ", добави Лантратова.

Русия забрани смяната на пола

Русия забрани смяната на пола

Държавната дума реши също да се анулират браковете с партньор със сменен пол

Припомняме, че през юли в Русия окончателно беше забранено да се сменя пола по желание. Съответният закон беше подписан от президента Владимир Путин, след като бе гласуван преди това от Думата.

Неговите норми не се прилагат за лица, които са сменили пола си преди влизането му в сила.

Има и някои изключения. Решението за извършване на такива интервенции обаче се взема от медицински комисии на медицински организации, подчинени на Министерството на здравеопазването.

"Единна Русия" решена да забрани смяната на пола в страната

"Единна Русия" решена да забрани смяната на пола в страната

Според законопроекта, единствено за вродени аномалии ще се прави изключение

В придружаващите документи беше записано, че ще спомогнат за защитата на конституционните морални и семейни основи на руското общество, както и за запазването здравето на руските граждани, особено на децата.