Русия привика швейцарския посланик Кристина Марти Ланг заради решение на швейцарския парламент да изработи правно основание за конфискация на руски държавни активи, съобщава "Ройтерс".

"Русия категорично осъжда тази стъпка на швейцарските власти, която грубо нарушава основните принципи и норми на международното право по отношение на държавния имунитет", подчертават от външното министерство на страната.

"Всяко посегателство върху руската държавна собственост под прикритието на някакъв пресилен "възстановителен механизъм" не би било нищо повече от кражба на държавно ниво", допълват от ведомството.

Министерството предупреди, че Русия ще отмъсти, ако швейцарският план бъде приложен.

Швейцария: Замразените руски активи ще се използват от Украйна

Швейцария: Замразените руски активи ще се използват от Украйна

7,4 млрд. швейцарски франка от резервите и активите на руската централна банка се държат в Алпийската конфедерация

През май миналата година Министерството на икономиката на Швейцария заяви, че 7,4 млрд. швейцарски франка от резервите и активите на Руската централна банка се държат в Швейцария.

Швейцария е замразила и 7,5 млрд. швейцарски франка в руски фондове и активи, притежавани или контролирани от санкционирани лица, компании или образувания.

Страната отдавна е предпочитана дестинация за богати руснаци и техните активи.

Асоциацията на швейцарските банкери изчислява, че през март 2022 г. руските клиенти са държали приблизително 150 милиарда швейцарски франка в банки в Швейцария.

Русия заплаши със "суров отговор" в случай на конфискация на руски активи на Запад

Русия заплаши със "суров отговор" в случай на конфискация на руски активи на Запад

"Това е кражба. Това е присвояване на нещо, което не ви принадлежи", коментира Мария Захарова