В четвъртък швейцарските законодатели подкрепиха с минимално мнозинство позиции, насочени към разрешаване на използването на замразени руски държавни активи за финансиране на военни репарации в Украйна.

Това посочи АФП.

Въпросът беше горещо обсъждан в Швейцария, където дискретността в ключовата банкова индустрия и традицията за неутралност на страната са високо ценени.

Горната камара на парламента гласува с 21:19 гласа в подкрепа на поредица от предложения, подкрепени от правителството, като трима се въздържаха. Долната камара ги прие миналата година.

Те проправят пътя на правителството да работи върху международноправна основа за използване на замразени активи на държави-агресори за изплащане на обезщетения в нападнатите страни.

Резервите и активите на руската централна банка са на стойност над 8 млрд. долара и се държат в Швейцария.

"Фактите са наистина много ясни", заяви министърът на външните работи Игнацио Касис пред горната камара на парламента.

"Русия е нарушила сериозно международното право. Поради това тя трябва да възстанови причинените щети. В момента се водят международни дискусии относно компенсаторните механизми и Швейцария участва в тях със своите знания, умения и цялата си история в тази област."

Неутралитетът на Швейцария й пречи да продава оръжия

Неутралитетът на Швейцария й пречи да продава оръжия

Забраните за реекспорт в Украйна водят до намаляване на поръчките

Сега Берн ще се стреми да създаде международната правна основа, необходима за разработването на механизъм за обезщетение на глобално равнище.

Той ще има за цел да позволи замразените средства от централната банка на агресора или активите на неговите държавни дружества да бъдат законно прехвърлени на нападнатата държава.

FT: Швейцария, Австрия и Сърбия са новите централи на руското разузнаване в Европа

FT: Швейцария, Австрия и Сърбия са новите централи на руското разузнаване в Европа

Кремъл прегрупира шпиони на Стария континент, но и в Турция и ОАЕ

Гласуването в четвъртък последва оживен дебат в горната камара на парламента.

Имаше опасения дали имиджът на Швейцария по отношение на неутралитета може да бъде накърнен и дали Швейцария прави достатъчно, когато в Европа има война.

Касис се аргументира, че след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Швейцария е подкрепила засегнатото население с около три милиарда швейцарски франка (3,4 милиарда долара).

Освен това правителството възнамерява да похарчи около 1,5 млрд. швейцарски франка за Украйна и региона в периода 2025-2028 г. Швейцария също така планира да бъде домакин на мирна конференция по-късно тази година.

"Не трябва да се изчервяваме, когато говорим за Украйна на международната сцена", каза Касис, независимо дали става въпрос за финансов, дипломатически или хуманитарен фронт.

Дългогодишната позиция на Швейцария е на добре въоръжен военен неутралитет.

Неутрална Швейцария трупа оръжия

Неутрална Швейцария трупа оръжия

Берн смята, че "дивидентът на мира" е изчерпан

Тя отказва да изпраща оръжия на Киев или да разрешава на страните, които притежават оръжия, произведени в Швейцария, да ги реекспортират в Украйна.

Но тя се присъедини към икономическите санкции на Европейския съюз срещу Русия.

През май миналата година Министерството на икономиката заяви, че 7,4 млрд. швейцарски франка от резервите и активите на руската централна банка се държат в Швейцария.

Швейцария също така е замразила 7,5 млрд. швейцарски франка в руски фондове и активи, притежавани или контролирани от санкционирани лица, компании или образувания, заяви тогава министерството.

Швейцария организира мирна конференция за Украйна до лятото

Швейцария организира мирна конференция за Украйна до лятото

По искане на Киев

Страната е отдавна предпочитана дестинация за богати руснаци и техните активи.

Асоциацията на швейцарските банкери изчислява, че през март 2022 г. руските клиенти са държали приблизително 150 милиарда швейцарски франка в банки в Швейцария.