Разглеждането на иранското ядрено досие в Съвета за сигурност на ООН е незаконно.
Случаят се политизира, подчерта министърът на външните работи на Иран Манушер Мотаки, цитиран от АФП.

Според Мотаки разследването цели някои постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН - а по-конкретно САЩ и Великобритания да постигнат реализирането на свои интереси.

Според министъра Съветът за сигурност на ООН трябва да подкрепя отделните държави, при упражняването на правата им, а не да възпрепятства тяхното осъществяване.

Мотаки подчерта, че отделните държави не трябва да бъдат лишавани със заплахи и санкции от полагащите им се права.

Припомняме, че съгласно резолюцията на Съвета за сигурност на ООН Техеран трябваше до 31 август тази година да прекрати обогатяването на уран.
Това беше и условие за започване на преговори по пакета от предложения, направен на Иран от страна на САЩ, Китай, Русия, Франция, Германия и Великобритания. Иранските власти обаче отказаха да изпълнят условието и заявиха, че ще продължават ядрената си програма, която по думите им е само за мирни цели.
Освен това от Техеран подчертаха, че ще спазват договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Преди дни така наречената Европейска тройка - Франция, Германия и Великобритания представи на страните, имащи право на вето в Съвета за сигурност - САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция, нов проект за резолюция на Съвета за сигурност по случая с иранската ядрена програма.

 В пакета от предлагани санкции се обсъжда и възможността на Иран да бъде забранено да купува ракетни и ядрени технологии, както и да бъде ограничено издаването на визи на ирански високопоставени чиновници, работещи в сферата на ядрената и военната политика на страната.
В проекта, внесен от Европейската тройка, има предложение и помощта от страна на МААЕ за Иран да бъда ограничена.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче обяви, че предлаганата проекторезолюция за Иран не отговаря на преди това съгласуваната позиция между САЩ, Китай, Русия, Франция, Германия и Великобритания.