Търсенето на конвенционални оръжия и артилерийски снаряди в Украйна свидетелства за оскъдността на западните арсенали, пише британският вестник Financial Times. Западът почти не е запазил необходимия капацитет за увеличаване на националното производство на ключови оръжия, пише изданието.

През май, когато Вашингтон поръча 1300 противовъздушни ракети Stinger, за да замени тези, изпратени в Украйна, главният изпълнителен директор на отбранителната компания Raytheon отговори: "Няма да ни отнеме много време".

Междувременно Париж изпрати на Киев 18 гаубици Caesar - една четвърт от запасите си от високотехнологична артилерия - но на френската компания Nexter ще са необходими около година и половина, за да построи нови.

Конфликтът в Украйна разкри оскъдността на арсеналите на Запада - особено скромните, но жизненоважни доставки като артилерийски снаряди, които се превърнаха в гръбнака на битката. Липсата на производствен капацитет, недостигът на работна ръка и сътресенията във веригата на доставки - включително компютърни чипове - възпрепятстват навременното възстановяване на запасите.

Недостигът, казват представители на Министерството на отбраната на Обединеното кралство и анализатори, е показателен за самодоволството на Запада и пренебрегването на потенциалните заплахи след края на Студената война. Сега това се оказва особено остър проблем, когато Украйна се нуждае от военна подкрепа. Те добавят, че манията по високотехнологични оръжия и прищевките за икономично производство са засенчили важността на поддържането на базов запас.

Путин предизвиква Запада да победи Русия на бойното поле

Путин предизвиква Запада да победи Русия на бойното поле

Той убеждава, че Русия има подкрепа от много страни по света и някои фракции и в САЩ

"Украйна ни научи, че войните все още се печелят с класическите елементи на артилерия, сухопътни сили и окупация", каза Джейми Шей, бивш директор по политиката на планиране на НАТО, а сега асоцииран сътрудник в британския мозъчен тръст Chatham House. Тенденцията се завъртя от старото към новото, но трябва да се промени отново.

Настоящият недостиг може да подкопае западната подкрепа за бойните усилия на Киев. Например, годишното производство на 155-мм артилерийски снаряди в САЩ ще бъде достатъчно за по-малко от две седмици боеве в Украйна, каза Алекс Вершинин, експерт по американските доставки. Той казва, че конфликтът бележи "завръщането на индустриалната война".

"Това е като големия глад за снаряди през Първата световна война", каза Ший, припомняйки скандала от 1915 г., когато масовото използване на артилерия в окопната война изчерпа британските запаси, като недостигът доведе до огромни жертви и оставката на министър-председателя Хърбърт Хенри Аскуит .

Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза, че ще бъде трудно за западните страни да водят продължителна война като конфликта в Украйна, защото техните арсенали "не са достатъчни за заплахите, пред които сме изправени". При щабно учение миналата година Великобритания остана без боеприпаси след осем дни.

Никой обаче не вярва, че Западът наистина ще изчерпи резервите си, въоръжавайки Украйна. Официални лица казват, че по-голямата част от гамата оръжия, предоставена на Украйна, или остава на склад, или може да бъде заменена с аналози. Военният бюджет на Русия миналата година беше 66 милиарда долара - дори с китайските разходи от 293 милиарда долара, това е малка част от общия бюджет на НАТО от 1,1 трилиона долара.

По-голямата част от разходите на НАТО обаче са за модерни системи като бойни самолети, които Западът не е използвал в този конфликт. Основните усилия на Запада през последните 20 години бяха да се бори с бунтовниците в Близкия изток, а не да се подготви за тежки танкови и артилерийски битки като тези в Украйна.

Проблемите с доставките се усложняват от годините на акцент върху икономичното производство, рентабилността и индустриалната консолидация, което затруднява военните стратези да поддържат скъпи запаси от оръжия.

Британските арсенали са толкова изчерпани, че наскоро гаубици трябваше да бъдат закупени от трета страна, според съобщенията от частен белгийски търговец, за да бъдат изпратени в Украйна. В САЩ Пентагонът работи само с пет големи отбранителни изпълнители. За сравнение, през 90-те години те са били 51.

"Гледната точка отдавна е, че на Запада никога повече няма да му се наложи да води индустриална война", каза един западен съветник по отбраната. "В резултат на това почти никой не е запазил необходимия капацитет за увеличаване на националното производство на ключови оръжия."

Зеленски: Само модерни и мощни оръжия помагат срещу руските удари

Зеленски: Само модерни и мощни оръжия помагат срещу руските удари

През следващата седмица Киев ще съобщи важни новини

Западните оръжейни производители не могат да осигурят доставките на дефицитни компоненти и материали за производството на оръжия и боеприпаси, тъй като доскоро те почти не бяха търсени. Според Raytheon, някои електронни компоненти на ракетата Stinger, които са произведени в голям мащаб преди 20 години, вече не се предлагат в търговската мрежа.

Алекс Кресуел, главен изпълнителен директор на Thales UK, която произвежда високо ценените украински противотанкови ракети NLAW, каза, че Обединеното кралство "изчерпва своите арсенали и не инвестира в развитие, което прави оръжията остарели".

Що се отнася до управляемите реактивни ракетни системи за залпов огън, произведени от Lockheed Martin, които Киев поиска за удари по вражеските линии, САЩ изпратиха около една трета от общия си запас от 20-25 хиляди ракети.

САЩ не могат бързо да ги заменят с по-стари версии, защото те използват забранени касетъчни бойни глави, каза Марк Кансиан, бивш служител на Пентагона, а сега в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Русия също страда от проблеми с доставките, добавиха служители и анализатори. Съобщава се, че Уралвагонзавод ремонтира стари танкове на три смени. А запасите от боеприпаси се попълват частично от голям склад в Беларус.

Неотдавнашното назначаване на бившия заместник-министър на отбраната генерал Генадий Жидко за главнокомандващ на руските сили в Украйна ще даде на военните ценен административен ресурс в Москва. Неговият гърмящ глас е гаранция, че военните ще получат необходимата икономическа подкрепа, каза британският експерт по Русия Марк Галеоти.

Военни експерти изучават съвременната война по примера на украинския конфликт. Урок номер едно е важността на поддържането на основни запаси, каза Джак Уотлинг, старши сътрудник в Кралския изследователски институт.

"Това не е новина, но ние си затваряхме очите за това дълго време", каза Уотлинг в подкаст за конфликта в Украйна. "Евтините боеприпаси, които могат да се използват в големи количества, са абсолютно необходими. Западът трябва да се дисциплинира и да не гони какви ли не елегантни неща, а да разбере как работи скучното и обикновеното."

ISW: Русия изчерпва прецизните си оръжия, атаките й стават още по-кървави

ISW: Русия изчерпва прецизните си оръжия, атаките й стават още по-кървави

18 са жертвите, още 40 се издирват след удара по мол в Кременчук