Зоран Заев - председателят на Социалдемократическия съюз на Македония - обяви, че коалиция "Можем", на която е лидер, печели предсрочните парламентарни избори в Република Северна Македония, съобщи "Ройтерс".

Според последни данни социалдемократите от "Можем", които обещаха да осигурят на Република Северна Македония европейско бъдеще, взимат най-малко три мандата повече в сравнение с коалицията "Промяна за Македония", начело на която е опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски.

Започнаха изборите в Северна Македония

Започнаха изборите в Северна Македония

Ще продължат 3 дни заради пандемията

По данни на Държавната избирателна комисия при обработени близо 94 на сто от подадените бюлетини социалдемократите водят с 36.1 процента от гласовете, предаде "Ройтерс". ВМРО-ДПМНЕ е на второ място - с 35.9 процента, а етническият албански Демократичен съюз за интеграция се нарежда на трето място - с 10.2 процента.

Зоран Заев честити на симпатизантите си победата и подчерта пред журналисти, че изборът потвърждава волята на съгражданите му да се започнат преговори с Европейския съюз.

За първи път парламентарните избори в Република Северна Македония се проведоха в три последователни дни, а причината е пандемията от Covid-19.

В бившата югославска република с население от 2 милиона души се съобщава за общо 8 303 заразени с коронавирусна инфекция и 393 смъртни случая.

Заев е човекът, който през 2017 г., постави страната си по пътя към целта - членство в ЕС и който се съгласи да добави "Север" към името й.

Така реши спора с Гърция, която повече от десетилетие предявяваше претенции към името на Македония и блокираше влизането й и в ЕС, и в НАТО.

От своя страна опонента на Заев - Християн Мицкоски - се противопостави на промяната на името на Републиката и обвини Заев и съюза му в корупция и в конфликт на интереси - упреци, които Заев категорично отхвърли.

Припомняме, че през февруари Заев подаде оставка и разпусна парламента, след като ЕС отказа да определи дата за преговори за членство. Месец по-късно ЕС обяви, че преговорите могат да започнат. Той отново не определи дата, но според дипломати най-вероятно голямото събитие ще бъде по-късно тази година.