Днес Северна Македония гласува на парламентарни избори. Победителите ще се изправят пред ново увеличение на заразените с коронавирус и начало на преговорите за присъединяване към ЕС, информира АФП.

Това са първите парламентарни избори, откакто балканската държава добави "Северна" към името си в началото на миналата година, с което сложи край на дългогодишен спор с Гърция.

Започнаха изборите в Северна Македония

Започнаха изборите в Северна Македония

Ще продължат 3 дни заради пандемията

Споразумението вкара страната в НАТО и отвори вратата към ЕС.

Но мнозина все още не одобряват това, което Скопие направи - пренебрегна част от националната си идентичност, за да успокои Гърция.

На изборите се изправят един срещу друг архитектът на споразумението с Гърция, лидерът на социалдемократите и бивш премиер Зоран Заев, срещу яростния критик на сделката ВМРО-ДПМНЕ.

Социологическите проучвания сочат, че нито една партия няма да получи мнозинство, което означава, че предстоят сложни коалиционни преговори след оповестяването на резултатите, което няма да стане до четвъртък полунощ.

Пандемията от коронавирус увеличава несигурността. С повече от 380 починали в страна с население около 2 милиона души, Северна Македония е с най-висока смъртност на глава от населението на Западните Балкани.

Избирателите носеха маски, докато се редяха пред изборните секции в столицата Скопие, които отвориха в 06,00 часа и ще затворят в 20,00 часа.

Държавата се управлява от временно правителство, откакто Заев подаде оставка преди шест месеца, след като ЕС отказа да започне преговори със Скопие за присъединяване към Общността. През март тази година ЕС даде зелена светлина за започване на преговорите, макар че Македония ще трябва да изчака за дата.

Първоначално предсрочните избори бяха насрочени за април, но пандемията от коронавирус ги отложи.