Временна забрана за използване на дронове, произведени в Китай или с китайски компоненти е въведена от Министерството на вътрешните работи на САЩ, което наблюдава въпросите, свързани с природните ресурси, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на говорителят на министерството Ник Гудуин.

Забраната за използване на дронове ще продължи, докато не бъде завършен анализът на потенциалните рискове, свързани с тяхната употреба.

Според администрацията, използването на китайски дронове представлява заплаха за инфраструктурата. Те се притесняват, че китайските власти могат да имат достъп до информацията, събрана от дроновете, и че тази информация може да е достъпна за хакери.

МВР на САЩ разполага с най-много безпилотни летателни апарати: има около 800 от тях, те са предназначени за справяне с горски пожари, инспектиране на хидротехнически съоръжения и контрол на ерозията на почвата.

През септември в американския Конгрес бе внесен законопроект за забрана към американските федерални агенции да купуват дронове от Китай или друга държава, която представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

САЩ започна война на дронове с Китай

САЩ започна война на дронове с Китай

Пентагонът също с рестриктивни мерки