На 2 октомври унгарците ще гласуват на референдум политиката на квотното разпределение на бежанци в Европейския съюз.

Президентът Янош Адер е подписал указа за провеждането на референдума, след като премиерът Виктор Орбан още през февруари 2016 година заяви, че страната му няма да участва в програмата на Европейския съюз за разпределение на бежанци и заяви, че по този въпрос ще се проведе допитване.

Според Орбан с това решение Брюксел фактически е иззел правото на Будапеща и всяка отделна държава да решава самостоятелно въпроси от вътрешен характер, които са в компетенциите на националните власти.

На гласуване на 2 октомври ще бъде подложена формулировката: Позволявате ли на ЕС на взема решения за преселване на лица в Унгария, които не са граждани на Унгария, без съгласието на парламента?

През май месец в парламента провеждането на референдум бе подкрепено от управляващите от Фидес и крайнодесните от "Йобик" – "За по-добра Унгария".

Опозицията макар и да опита, не успя да оспори решението за провеждане на референдум на нито една инстанция, включително и в Конституционния съд. Именно след решението на Конституционния съд по законова процедура президентът на страната трябваше на назначи с указ точната дата за провеждане на референдума.